Zrnati sir: Pun proteina i odličan izvor kalcija

Sir sa malo kalorija

Iako je većina sireva energetski bogata, zrnati sir, odnosno svježi sir, jedan je od rijetkih sireva koji se diči niskom kalorijskom vrijednošću, a bogatom nutritivnom.

Od mikronutrijenata tu su vitamini B1, B3 i B6, vitamin A, željezo, magnezij, kalij, cink i bakar, a od makronutrijenata, čak 70% kalorija zrnatog sira dolazi od proteina.

Zrnati sir smatra se svježim sirom iz razloga što ne prolazi kroz procese proizvodnje starenja kako bi se razvili različiti okusi. Upravo iz tog razloga, njegov okus je blag uspoređujući ga s ostalim sirevima.

Zrnati sir i gubitak kilograma

Kod mnogih redukcijskih dijeta, upravo se zrnati sir preporučuje kao namirnica koju se treba redovno konzumirati. Ako se vratimo na to kakav je nutritivan profil ove namirnice, nije ni čudno da je to tako.

Povećan unos proteina pomaže kako bi ubrzali metabolizam, izgradili mišićnu masu te utjecali na gubitak masnog tkiva pa tako i kilograma. Uz to, zrnati sir bogat je kazeinom, proteinom koji pomaže jačem osjećaju sitosti, a tu je i kalcij, koji se povezuje s lakšim održavanjem težine, pogotovo ako se kombinuje s tjelesnom aktivnošću, te s ubrzanjem metabolizma.

Zrnati sir i dobivanje mišićne mase

Uz ljude koji ciljaju na gubitak kilograma, zrnati sir popularan je i među sportašima te običnim rekreativcima.

Za održavanje i dobitak na mišićnoj masi najbolja je kombinacija treninga snage i hrana bogata proteinima.

Zrnati sir svojim proteinima osigurava najbolju energiju za ljudske mišiće – riječ je o kazeinu, koji čini 80% proteina zrnatog sira, proteinu koji se polako apsorbira. Smatra se kako je jednake efikasnosti kao whey protein pri izgradnji mišićne mase, a čak i bolji pri inhiiciji trganja mišića prilikom tjelesne aktivnosti.

Osim što se sam sporo apsorbira, kazein promoviše sporu apsorbciju aminokiseline leucina, koja se veže uz povećanje kapaciteta izgradnje mišićne mase.

Upravo iz tog razloga neki bodybuilderi jedu zrnati sir prije spavanja – kako bi osigurali konstantno otpuštanje aminokiselina u krv i mišiće tokom noći, što u konačnici pomaže pri izgradnji mišićne mase.

Druge prednosti zrnatog sira

Kalcij mliječnih proizvoda povezuje se sa smanjenjem osjetljivosti na inzulin, što dugoročno može utjecati na smanjen rizik za dijabetes tipa II. Uz to, kalcij osigurava zdravlje kostiju.

Zrnati sir također je bogat selenom, mineralom koji povećava antioksidativnu zaštitu u krvi, čime utječe na zaštitu od srčanih bolesti.

Podijeli članak