Sportašice koje su mijenjale svijet

Hvala im na tome!

Puno je žena ispisalo najljepše stranice historije sporta, ali  ovih pet su zaista promijenile puno toga. Ne samo zbog ostvarenih sportskih rezultata - koji su fantastični - nego puno više zbog toga što su dokazale da ne postoji nešto što muškarac može, a da žena za to nije sposobna.

Ovih pet veličanstvenih žena uspjele su napraviti nemoguće, iz temelja su promijenile zacementiranu paradigmu sporta i u nasljeđe budućim generacijama ostavile svoju najveću vrlinu - hrabrost. Hvala im na tome.

Becky Hammon

Hammon, koja je 2014. postala prvi ženski pomoćni trener u historiji sva četiri velika američka sporta, prije tri godine debitovala je na klupi San Antonio Spursa na utakmici Ljetne lige. U Las Vegasu je izgubila 73:78 od New York Knicksa, a očekuje se da bi u budućnosti mogla dobiti priliku voditi i neku momčad u regularnim utakmicama NBA lige. "Nije bitno jeste li muškarac ili žena, bitno je koliko razumijete ovu igru", komentirao je Gregg Popovich, trener Spursa koji je pružio historijsku priliku 38-godišnjoj Becky.

Vera Časlavska

Vera Časlavska jedna je od najvećih gimnastičarki svih vremena. Za Čehoslovačku je osvojila 11 olimpijskih medalja, od toga sedam zlatnih te četiri srebrne medalje. Osvojila je i četiri zlata na svjetskim, te 11 zlata na europskim prvenstvima, a 1968. je proglašena najboljom sportašicom svijeta. Međutim, njen najveći uspjeh, ono po čemu će se najviše pamtiti, nisu odličja, već hrabrost zbog koje je žrtvovala karijeru. U znak protesta protiv vojne intervencije SSSR-a, Časlavska, koja je tada bila na Igrama u Meksiku 1968., bojkotovala je sovjetsku himnu za vrijeme dodjela medalja. Njena suptilna, ali opet simbolički jaka gesta izazvala je oduševljenje njenih sunarodnjaka, ali i bijes čehoslovačkih vođa i sovjetskog režima. Nakon povratka iz Meksika, Časlavska je bila žrtva političkog progona. Sve do 1974. bilo joj je uskraćeno pravo na rad i putovanja. 1974. dobiva ipak priliku da radi kao trenerica, ali pravu slobodu okusila je tek nakon pada komunizma 1989. Umrla je 2016. u 74 godini života.

Fanny Blankers-Koen

Fanny Blankers-Koen je legendarna nizozemska atletičarka i službeno najbolja atletičarka dvadesetog stoljeća. Četiri zlatne medalje na istim Olimpijskim igrama uspjeh je nakon kojeg sportaš postaje besmrtan u historiji sporta. Velika Fanny to je uspjela napraviti na Igrama u Londonu 1948. Blankers-Koen taj je rezultat napravila nakon što je postala majka, što je od nje napravilo heroinu svjetskog sporta. Dobila je nadimak ''Leteća domaćica'' i predstavljala je ideal žene koja je u ono vrijeme uspjela u nemogućem – spojiti privatni i profesionalni život. Umrla je 2004. u 86 godini života.

Janica Kostelić

Najveća hrvatska sportašica svih vremen a i jedna od najvećih skijašica u historiji. S četiri olimpijske zlatne medalje i dvjema srebrnim, Janica Kostelić je najuspješnija alpska skijašica u historiji Zimskih olimpijskih igara. Osvojila je Svjetski kup 2001., 2003. i 2006. godine. Dana 15. januara 2006. Kostelić je postala tek treća skijašica u historiji Svjetskog skijaškog kupa (nakon Šveđanke Pernille Wiberg i Austrijanke Petre Kronberger) koja je pobjeđivala u utrkama u Svjetskom kupu u svih pet skijaških disciplina. Dana 5. februara 2006. Janica je postala druga skijašica (nakon Petre Kronberger) koja je pobijedila u svih pet disciplina u jednoj sezoni. Pet puta bila je svjetska prvakinja. U karijeri je imala nekoliko strašnih ozljeda, doktori su strahovali da neće moći ni hodati, a kamoli skijati, ali Janica se uvijek vraćala još jača i još bolja. Povukla se s 24 godine, na vrhuncu moći. Napravila je nešto što rade najveći. Danas se bavi politikom i ima funkciju državnog sekretara za sport.

Billie Jean-King

Jedna od najvećih teniserki svih vremena. U karijeri je 12 puta bila pobjednica Grand Slama, od toga čak šest puta na Wimbledonu. Bila je sjajna teniserka, vrhunska sportašica, ali za ovu našu priču puno je važnija njena uloga u borbi za ravnopravnost spolova. Kad je 1981. javno iznijela da je homoseksualka, bio je to šok u svijetu tradicionalno konzervativnog tenisa. Bila je prva zvijezda bijelog sporta koja se javno autala i bila je jedna od prvih vrhunskih sportašica koja je napravila nešto tako. Također, 1973. pobijedila je bivšeg tenisera i nekadašnjeg Grand Slam pobjednika Bobbyja Riggsa u meču kojeg su mediji prozvali Bitkom spolova (Battle of the Sexes). Prošle je godine snimljen istoimeni film po toj priči. Iako ima 74 godine, King je i danas angažovana aktivistica po pitanju ljudskih prava.

Podijeli članak