Biciklizam: 5 najvećih grešaka i kako ih izbjeći

Obratiti pažnju

Biciklizam je naizgled jedan od najjednostavnijih sportova, gdje samo treba sjesti na bicikl, okretati pedale što brže i kroz cilj proći prije konkurenata. Ipak, koliko god izgledalo lagano, mnogi biciklisti prave greške koje im otežavaju predstavu, ali i dovode tijelo u neugodan položaj rizikujući tako i same povrede.

Među najučestalijim greškama biciklista, pet njih se posebno izdvaja, te ćemo pokušati skrenuti pažnju na njih.

1. Previsoko sjedalo

Kada je sjedalo previsoko postavljeno, to znači poteškoću za noge i limitiranje samih maksimalnih sposobnosti pokretačke "mašinerije", ali i dovodi gornji dio tijela u loš položaj gdje se zbog toga treba previše spuštati ka upravljaču.

Pravilo je da se stane pored bicikla, te visina sjedala odmjeri prema sopstvenom kuku, po principu da se vrh sica odgovara visini vrha kuka.

2. Previsok ili prenizak upravljač

Nakon što se namjesti idealna visina sjedala, važno je namjestiti i sam upravljač tako da nije postavljen ni previsoko, ali ni prenisko. Pravilo je da razlika između visine sjedala i guvernale (upravljača) može biti s razlikom od 2 centimetra. Sve preko toga pravi problem položaju ruku i leđa.

3. Pogrešan odabir odjeće

Odabir odjeće za vožnju bicikla uopšte nije bezazlen i nevažan problem. Posebno kada se radi o gornjem dijelu tijela, tu je važno birati majicu od specijalnih sportskih materijala koji omogućavaju izlazak znoja na tkaninu i brzo sušenje bez da se zadržava na tijelu. Kombinacija znoja i vjetra može biti itekako opasna, a aktive majice to odlično rješavaju. Donji dio obično je šorts koji ima pojačanje na predjelu zadnjice radi postizanja veće udobnosti vožnje.

4. Nenošenje kacige

Kaciga na glavi je element od neprocjenjive vrijednosti prilikom pada i mnogi bi dali sve da su imali čak i običnu laganu kacigu prilikom pada. Obična lagana vožnja po gradu nije toliko opasna pa nošenje kacige za odrasle tu ne spada pod imperativ, ali brza downhill vožnja i svaka vožnja mimo asfalta, jednostavno bi morala biti vožena sa kacigom na glavi.

5. Pretjerivanje

Vožnja bicikla nosi ogroman broj beneficija, ali kao i svi ostali sporovi, iziskuje dobar izbor intenziteta skladnog sa sposobnostima. Posebno kod prvih vožnji u sezoni treba paziti na to da se ne pretjeruje niti u intenzitetu, niti u distanci. Svaka aktivnost je bolja kada se redovno vrši, nego kada se jednom mjesečno s njom pređu sve granice i onda dugo odmara od iste.

Podijeli članak