Portugalski superstar možda puni 34. godinu života, ali kao aktuelni i ujedno peterostruki osvajač Zlatne lopte i dalje ne popušta titulu najboljeg na svijetu. Njegova izvanredna ishrana najvećim dijelom mu pomaže u tome da ostane na tronu svjetskog fudbala.
Izvanredni način ishrane koji CR-a drži na tronu
Temelj svih uspjehaPored toga što je svima poznato da Cristiano Ronaldo i sa 33 godine na plećima i dalje važi za jednog od bržih igrača svjetske klase, da ima vjerovatno i najbolji odraz, te da je i dalje čvrst u duelima, važno je podsjetiti na činjenicu da u cijeloj karijeri nije doživio ozbiljniju povredu. Pored pedantnog režima regeneracije tijela nakon aktivnosti kao i priprema za predstojeće, ponovo ishrana igra ogromnu ulogu.
Dobar dio tajni svoje ishrane Cristiano je otkrio javnosti, kako kroz izjave, tako i kroz cijeli niz fotografija obroka koje je objavljivao na društvenim mrežama. Tako je slavni CR7 između ostalog govorio:
"Ne pijem alkohol. Jedem redovno. Obično do šest manjih obroka tokom dana. Fokusiram se na jednostavnu cjelovitu hranu, kao što su svježe voće i povrće, kompletne sjemenke i čisti protein."
Tako je kod predvodnika Real Madrida, kao i kod ostalih profesionalnih sportista doručak najvažniji obrok u danu. Često je to tost sa avokadom, sir, neka vrsta minimalno prerađenog mesnog nareska poput dimljenih fileta, jogurt, svježe voće i pecivo. Uz to cijeđeni sok i kafa.
Što se tiče ostalih obroka, kuhar nacionalnog tima Portugala je u izjavama isticao kako Cristiano posebno voli ribu i riblje specijalitete, što svakako samo po sebi spada među najzdravije namirnice, kao i ujedno najbolje izvore proteina.
Prema brojnim fotografijama njegovih obroka jasno se može zaključiti da CR pazi da mu je svaki obrok izbalansiran, tako uvijek sadrži proteine, složene ugljikohidrate i masti - svakako nezasićene. Jede velike količine povrća u svakom obroku.
Pored ribe, pileći fileti mu predstavljaju okosnicu obroka, riža mu je čest izvor ugljikohidrata, slatki krompir također, a pored manjih količina crnog hljeba, primjetno je da uz svoje obroke ne konzumira toliko mnogo pekarskih proizvoda. Baš zato što unos ugljikohidrata drži pod kontrolom, može tokom cijele sezone i imati tako isklesano tijelo.
Da je čovjek koji gleda prije svega suštinu i sastav hrane, najbolje pokazuje fotografija jednog njegovog obroka koji je privukao dosta pažnje. Radilo se o običnoj konzervi sardine i hljebu - definitivno obroku koji bi rijetko koja slavna osoba i ona koja tome teži uopšte objavila jer nije baš toliko "cool". I s njim CR je unio dovoljno proteina i obezbijedio energiju, te pokazao da je prije svega važna funkcionalnost i dobar sastav hrane, a tek onda sve ostalo.