Tajna lijepe stražnjice i najčešće laži o njoj

Mitovi i savjeti

Fotografije Beyonce ili Jennifer Lopez nijednoga muškarca ne ostavljaju ravnodušnim. Problem je više u tome što su žene skoro uvijek, možda po svojoj prirodi, nezadovoljne svojom stražnjicom. Cijelo vrijeme se muče dijetama i borbom protiv celulita zbog toga što je njihova stražnjica "previše ravna" ili "previše velika".

Pritom je dovoljno zamisliti kip Venere, kojeg se sigurno sjećate još sa časova historije, a koja je bila ideal ženske ljepote još prije više od 20 hiljada godina. Obline su jedna od najizražajnijih razlika između ženskog i muškog tijela. Osim toga, čak 85% muškaraca smatra da je lijepa okrugla stražnjica – seksi.

Danas, dakle znamo kako postići da nam stražnjica bude bez celulita, čvrsta, izvježbana, zaobljena, savršena, jednostavno seksi. Ali prije toga ćemo uz pomoć Razbijača mitova (eng. MythBusters) pobiti neke mitove koji vam, drage dame, ne daju spavati. Prvo vam donosimo 5 mitova o stražnjici:

"Od čučnjeva će mi narasti ogromna stražnjica"

Svi dobro znamo od čega raste stražnjica, a to sigurno nisu čučnjevi. Oni koji veliki dio dana sjede za računarima ili imaju neki sličan "sjedeći" posao riskiraju slabu muskulaturu stražnjice, naravno ako se aktivnije ne bave nekim sportom. Kralj vježbi za stražnjicu, ali i kralj vježbi općenito, pri kojem se sagorijeva najviše kalorija, upravo je čučanj. Prema istraživanjima čučnjevi mogu podignuti, učvrstiti i ojačati stražnjicu, ali najvažniji je ispravan položaj. Zatim je dovoljno, ako sjednete na zamišljenu sjedalicu, što savršenije zategnuti mišiće stražnjice i ponovo se vratiti u stojeći položaj.

"Ciljani kardio trening sagorijeva masnoću samo na stražnjici"

Pročitajte naslov ovog dijela. Pročitajte ga ponovo. I još jednom. Ima li vam to smisla? Mislite li da je zaista moguće smršati samo na jednom dijelu tijela? Naravno da ne vidimo ništa loše u steperima i da, oni mogu utjecati na mišićna vlakna i pomoći u izgradnji mišića, ali to isto možete postići primjerice vožnjom bicikla. Sagorijevanje masnoće s konkretnog područja stvarno je besmislica.

"Vježbam u teretani posebnu vježbu za stražnjicu"

Postoji mnogo vježbi koje lijepo oblikuju stražnjicu i stražnju ložu. U te vježbe ubrajaju se primjerice mrtva dizanja, hiperekstenzije, iskorak ili bugarski čučanj. Međutim, nije dovoljno raditi samo jednu vježbu. Za povećanje mišićne mase potrebno je raditi više varijanti vježbi, čak takvih vježbi koje se ne usmjeravaju samo na određeni mišić koji je u vašem slučaju možda problematičan. Pokušajte pronaći na internetu različite varijante "hip extensions", vježbi za stražnjicu, koje su zajamčeno djelotvorne.

"Trčim kako bih imala lijepu stražnjicu"

Istina je da  trkači, a uglavnom sprinteri imaju jako dobro razvijene mišiće stražnjeg dijela tijela i sprint ima zaista pozitivne učinke na stražnjicu. No, sprint je visoko intenzivna aktivnost prilikom koje često dolazi do ozljeda, što ograničava vježbanje i razvoj muskulature. Prilikom sprinta nećete smanjiti masnoću sa stražnjeg dijela tijela. Stalno vrijedi to da su najbolje rješenje hiperekstenzije, čučnjevi i vježbe podizanja kukova koje su jednostavnije za kontrolu i imaju veći nivo metaboličkog stresa.
Još napominjemo kako i trkači i sprinteri podižu veće težine, a zato veliki dio razvoja mišića možemo pripisati upravo tome. Naravno da vas ovim dijelom nismo htjeli odgovoriti od trčanja i sprinta. Ako vas trčanje zabavlja, hrabro nastavite, ali lijepu stražnjicu ćete postići treningom snage.

"Od proteina će mi narasti velika stražnjica"

Na ovom naslovu moramo na trenutak zastati i jednom zauvijek objasniti da stražnjica ne raste ni od kakve hrane, čak ni od proteinskog shakea. Protein nije nikakav čudesan proizvod, to je dodatak prehrani, koji nakon zahtjevnog treninga nahrani mišiće i regeneriše ih. Čovjek koji vježba treba puno više proteina od nekoga ko ne vježba, pa je zato protein u formi dodatka prehrani pogodna alternativa.

Sada kad ste već, drage dame, možda i muškarci, upoznati sa svim mitovima koji kruže internetom, možemo preći na samu tajnu lijepe stražnjice. Pa krenimo...

1. Potrudite se za minimalni postotak tjelesne masnoće

Ovaj dio je pomalo kliše, ali to ne mijenja ništa na stvarnosti da stražnjica izgleda najbolje kad ima minimalno tjelesne masnoće. To ćete najbolje postići kombinacijom zdrave prehrane, treningom snage i kardio treningom.

2. Razvoj mišića stražnjice

Uopće nas neće iznenaditi ako vam u ovom dijelu odmah padne na pamet kralj svih vježbi – čučanj, međutim postoji još mnogo sjajnih vježbi koje će vas još jednom približiti vašoj stražnjici. Zaista savršena vježba za stražnjicu je vježba podizanja kukova. Pri izgradnji izvježbane stražnjice vrijedi pravilo da pobjeđuje raznovrsnost vježbi. Zato se inspirišite i hrabro eksperimentišite s vježbama kao što su čučnjevi, iskorak, bugarski čučnjevi ili američka mrtva dizanja.

3. Razvoj mišića stražnje lože

Posljednji dio o tajni lijepe stražnjice je razvoj stražnje lože koji je također zasnovan na raznovrsnosti vježbi i zato preporučujemo američko mrtvo dizanje, hiperekstenziju, GHR (Glute Ham Raise) i razne vježbe sa savijenim nogama bilo da ste u sjedećem, stojećem ili ležećem položaju.

Podijeli članak