Čupavci: Najbolji recept za ovaj kolač

Omiljeni biskviti

Ovaj kolač je dobro poznat svima, iako je zapravo vrlo skroman i jednostavan. Mnogi ljubitelji čokolade i kokosa ne mogu odoljeti. Za njega ima mnogo recepata, ali ovaj koji donosimo ipak isprobajte. Čupavci po njemu pripremljeni jako su ukusni  mekani, baš onakvi kakvi trebaju biti.

Sastojci za biskvit:
6 jaja
6 velikih kašika brašna
4 velike kašiek šećera
1,5 dl ulja
pola praška za pecivo

Sastojci za glazuru:
30 dag tamne čokolade
4 dl mlijeka
4 dl slatkog vrhnja

Dodatni sastojci:
kokos

Priprema biskvita za čupavce:

1. Pažljivo odvojite žumanca od bjelanaca. Pazite da pritom ne razlijete žumanca po bjelancima jer ih onda nećete moći istući u snijeg.

2. Mikserom povežite žumance i šećer. Miksajte 2-3 minute ili dok smjesa ne postane svjetložuta i kristali šećera slabo se primjećuju na površini. Tada polako počnite dodavati ulje u nekoliko mlazova, nikako odjednom.

3. Istucite bjelanca u čvrsti snijeg. Ako ćete za to koristiti metlice s kojima ste miksali žumanca i šećer, obavezno ih prije operite jer na njima ne smiju biti ostaci žumanaca koji bi spriječili bjelanca da se povežu u snijeg.

4. Naizmjence u žumance dodajte malo brašna i snijega pa pažljivo i polako miješajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kompletno brašno i snijeg.

5. Upalite pećnicu na 180 stepeni. Veliki kvadratni lim za pečenje dobro namažite maslacem, uljem zatim temeljito pospite krušnim mrvicama i naposljetku ulijte smjesu.

6. Kolač pecite oko 30 minuta. Znat ćete da je gotov kada po vrhu poprimi lijepu zlatnožutu boju i odvoji se od rubova lima. Ako niste sigurni je li pečen, ubodite ga po sredini čačkalicom i ako je čačkalica potpuno suha, to znači da je biskvit gotov.

Priprema glazure:

Razlomite čokoladu na kockice i stavite je u dublju zdjelu. Dodajte mlijeko i slatko vrhnje pa sve zagrijte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Čokolada će se polako topiti, a miješanjem ćete je povezati s mlijekom i vrhnjem.

Priprema čupavaca:

Glazura i biskvit moraju se potpuno ohladiti prije završne faze. Razrežite biskvit na kocke. Zatim jednu po jednu nabodite na viljušku pa zamočite u glazuru, zatim uvaljajte u kokos i odložite na pleh. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav biskvit.

Savjet plus:

Ako vam ostane glazure, zgusnite je ostacima kokosa i biskvita, a možete unutra dodati i mljeveni keks ili mljevene orašaste plodove poput oraha ili lješnjaka. Što god vam padne na pamet, ubacujte u smjesu dok ne postane dovoljno gusta da je možete oblikovati u male kuglice. Tada je prvo ostavite u frižideru na sat vremena, a zatim krenite na oblikovanje. Kada su kuglice gotove, možete ih uvaljati u kakao ili se opet poslužiti kokosom.

Podijeli članak