Ovo je najbrutalnija strana UFC-a i MMA borbi

Ekstremno brzo mršanje

Najkrvaviji i najbrutalniji borilački sport na svijetu čija popularnost konstantno raste iz dana u dan, ima jednu stranu koja je brutalnija od svih drugih, a koju publika uopšte i ne vidi. Radi se o ekstremnom skidanju kilograma prije službenog vaganja koje prethodi borbama, a s jednim jasnim ciljem "upadanja" u željene kategorije. 

Ti poduhvati su uzrok 90 posto smrtnih slučajeva u borilačkim sportovima, dok samo onih mizernih 10 posto preostaje za sve rizike koje nosi sam ulazak u kavez.

"Svi znamo da je rezanje kilograma veliki problem, ali niko ne nudi rješenje. Kao da svi čekaju koji će od nas prvi umrijeti. Neko treba napraviti prvi korak jer gore od ovog ne može", javno je o tom problemu progovorio UFC borac Kevin Lee, istakavši bojazan da će toliko česta kolabiranja i završavanje boraca u bolnicama umjesto u oktagonima, vrlo brzo dovesti i do smrtnih posljedica nekog od njegovih kolega.

O kako brutalnom i potpuno suludom skidanju kilograma je riječ, možete provjeriti u primjerima iz nastavka teksta.

Jose Torres i skidanje 12 kg za devet dana

Sa 69 kilograma tjelesne mase na 57 u roku od samo devet dana, ishod je radikalnih poteza koje je vukao nedavni debitant u svijetu UFC-a Jose Torres. Uspio je ući u željenu kategoriju i na kraju slavio u borbi. Međutim, to je jedan od čak i blažih samoubilačkih poduhvata mršanja u MMA svijetu.

Kevin Lee - 9 kilograma za dva dana

U borbi protiv Fergusona, Kevin Lee je za potrebe vaganja morao skinuti čak 9 kilograma i uspio je to u roku od svega 48 sati. Da stvar bude gora, kasnije je u borbu kročio sa nekih 10 kilograma više, a variranje je izvedeno prvenstveno izbacivanjem i zatim vraćanjem tečnosti u organizam.

Tony Ferguson - četiri dana nakon vaganja teži 20 kg

Protivnik spomenutog Kevina Leeja, napravio je još luđi poduhvat i uspio skinuti mnoštvo kilograma da bi uopšte dobio priliku da se bori. Ponovo je vratio kilažu do borbe u nestvarno kratkom vremenskom periodu, a četiri dana kasnije je imao, vjerovali ili ne, tačno 90 kilograma, odnosno 20 više nego na vaganju!

Dean Garnett - smanjenje 10% tjelesne mase za 19 sati

Slučaj MMA borca Deana Garnetta ispratio je i tim BBC-a, dokumentarcem prateći njegov pokušaj suludog gubljenja čak 10% tjelesne mase na 19 sati do planiranog vaganja. Tada je mnogima postalo jasno koliko je to žestok udar na kompletan organizam i da neminovno ostavlja posljedice na centralni nervi sistem, srce, bubrege...

Zbog svega toga, mnogi zagovaraju uvođenje novih težinskih kategorija u UFC, koje bi doprinijele sigurnosti i u znatnoj mjeri smanjile rizik od fatalnih posljedica i smrti boraca nastalih prije samih mečeva. A ni takve situacije nisu rijetkost, kao ni otkazivanje mečeva i mijenjanje boraca iz razloga što je jedan od boraca "zaglavio" na intenzivnoj njezi zahvaljujući po život opasnoj dehidraciji.

Podijeli članak