Pileća prsa u bijelom sosu od gljiva

Piletina

Tajna dobrog krem sosa je uvijek ista: stavite manje pavlake jer će ubiti ostale, delikatnije ukuse. Isto vrijedi i za krem sos od gljiva koji će piletini neophodnoj za nutricionistički plan namjenjen nabacivanju mase, dati mnogo bolji ukus.

SASTOJCI

2 komada pilećih prsa očišćena od kože i kostiju (porcija 150 gr)
½ kašićice mljevenog bibera
¼ kašićice soli
1 kašićica kanola ulja
1 srednje velik
sitno nasjeckan vlasac
1 šolja tankon narezanih gljiva
¼ šolje pileće supe
2 kašike vrhnja za kuhanje
2 kašike sjeckanog zelja

PRIPREMA

1. Začinite piletinu biberom i solju sa obje strane.
2. Zagrijte ulje u tavi na srednjoj temperaturi i kuhajte 12-16 piletinu okrećući je jednom ili dva puta dok ne dobije boju. Smanjite temperaturu ukoliko počne zagarati. Nakon što je gotovo, prebacite u tanjir i prekrijte folijom da ostane toplo.
3. Dodajte gljive, kuhajte mješajući povremeno oko 2 minute. Dodajte vermut ili vino i kuhajte dok ne ispari, oko 1 minute. Pazite da odsranite sve eventualne zagorjele komadiće. Dodate supu i kuhajte na slaboj vatri 1 do 2 minute. Dodajte vrhnje za kuhanje i zelje i još jednom prokuhajte na slaboj vatri. Vratite piletinu i sve skupa zagrijte još jednom, oko jedne minute.

NUTRICIONISTIČE ČINJENICE

Po porciji: 275 kalorija, 15g masti (5g sat, 7g mono), 84mg holesterola, 5g ugljikohidrata, 25g proteina, 1g vlakana, 373mg natrija, 370mg kalija.

Bonus: Selen (34% dnevne potrebe)

Podijeli članak