Zdravlje iz prirode: Za šta je dobar koji začin?

Ukus i beneficije

Smatra se da za svaku bolest postoji biljka koja raste oko nas, samo je potrebno prepoznati njeno djelovanje i kasnije je koristiti za rješavanje problema. Neke od tih biljki ne samo da su ljekovite i da se smiju koristiti i u samoj ishrani, već imaju i toliko specifične okuse i mirise, da se koriste kao odlični začini.

Za sve one koji su se pitali za šta je u pogledu zdravlja dobar određeni začin kog često svi koriste u kuhinji, navest ćemo nekoliko objašnjenja.

Peršun

Peršun je biljka koja osvježava zadah. On je jak diuretik, odličan je u borbi protiv infekcija mokraćnih puteva. Služi se skoro u svim jelima kao dodatak, a najčešće uz ribu i meso i svakako je neizostavan dio raznih čorbi i supi. 

Kadulja

Kadulja ili žalfija, biljka je koja smanjuje znojenje, nalete topline, usporava laktaciju i pročišćava grlo. Najbolje je da se koristi uz supu i uz razna jela sa roštilja. 

Kopar

Kopar smiruje gasove i nadutost stomaka. Najviše se koristi kao dodatak raznim prelivima, sosovima i supama.

Ružmarin

Ružmarin se smatra kao prirodna zamjena aspirina, jer smiruje nervni sistem i ubrzava proces varenja. Odličan je kao dodatak u supama, a svakako daje predivnu aromu raznim pečenjima. 

Koriander

Koriander je efikasan u borbi protiv infekcija mokraćnih puteva. Svakako se može koristiti i za jelo, gdje daje savršenu aromu supi i raznom povrću.

Bijeli luk

Bijeli luk je prirodan antibiotik. Savršeno se kombinuje sa svim jelima, naročito ribom, maslinovim uljem, salatama i raznim jelima sa roštilja.

Podijeli članak