Kako izabrati prave suplemente?

Ubrzanje napretka

Kada vide nekoga čija tjelesna građa je u mnogome odskočila od prosjeka,  ljudi obično kao prvo pitanje postavljaju dobro poznato: "Šta uzimaš od suplememata",  pretpostavljajući sa je baš taj spoj rezultirao takvim napretkom. 

Zapravo, uspješnim osobama bi se trebalo postaviti pitanje u smislu da se pokuša izvući preporuka kako da se izabere pravi suplement. Svako tijelo nije isto niti je ista polazna tačka i krajnji cilj. Zbog toga ćemo u nastavku pokušati dati određene smjernice kako izabrati prave suplemente.

1. Suplementi koji su naučno dokazani kao efikasni

Među desetinama različitih suplemenata koji se nalaze u ponudi suplement šopova, postoji nekoliko onih čija efikasnost ima čvrsto dokazano naučno utemeljenje. Čisti primjer su whey protein i kreatin, dva suplementa nad kojima su provedene ne desetine, već stotine različitih istraživanja i koji su svakoga puta pokazali svoju efikasnost. Zbog toga i ne trebaju marketing jer jednostavno - rade i efikasnošću održavaju prodaju.

2. Da li je funkcija suplementa u skladu s vašim ciljem

Ključno pitanje pri odabiru suplemenata jeste sam fitness cilj koji se želi postići, jer sigurno je da nemaju isti cilj osoba od 60kg koja želi povećati tjelesnu masu i osoba od 110 kilograma koja želi smanjiti nivo masnih naslaga. Isto tako se može navesti primjer i za aminokiselinu beta-alanin, čija efektivnost je utvrđena u serijama vježbi koje traju duže od 60 sekundi. Stoga, oni koji inače vježbaju kraće, nemaju ni potrebu za tim suplementom.

3. Koja je doza suplementa koja ga čini efektnim

Kada se za primjer uzme kreatin monohidrat, poznato je da za vidljivu efikasnog dnevno treba unositi količinu od 2,5 do najviše 10 grama. S druge strane u pre-workout suplementima i dozi koja je u tom spoju preporučena za unos, kreatina ima tek 0,5g, što uopšte nije dovoljno da bi se osjetio efekat tog suplementa.

4. Da li je kvaliteta sastava suplementa pouzdana i provjerena od trećih strana

Neka neovisna laboratorijska testiranja su utvrdila drastične razlike u sastavu suplemenata od deklarisanih. Tako su brojni proizvođači proteinskog praška s jasnim dokazima optuženi da njihovi proizvodi nose čak i značajno manje količine proteina nego što je navedeno. Zbog toga, najbolja preporuka je kupovina provjerenih suplemenata od najvećih kompanija. Obično jesu skuplji, ali se zato tačno zna šta se unosi u organizam i to da će biti stvarno efikasni.

Podijeli članak