Danas je dan ašure: Kako je napraviti?

Simbolizira zajedništvo

Ašura je slatko jelo koje se pravi od voća, orašastih plodova i žitarica, a ima snažan simbolički značaj pošto se "Danom ašure" naziva deseti dan mjeseca muharrema.

Muslimani širom svijeta na današnji dan (20. septembar) obilježavaju Dan ašure. Prema islamskom kalendaru, na taj dan muslimani poste, pojačavaju molitve Bogu, a vjernici na ovaj dan daruju siromašne više nego ranije.

Također, na današnji dan se tradicionalno pravi specifično jelo istog naziva. Ono se vezuje uz poslanika Nuha i riječ je o specifičnom jelu koje se služilo kada je Nuhova barka pristala na kopno nakon velikog svjetskog potopa. Zalihe hrane bile su na izmaku, a ljudi s barke su u tom teškom trenutku zajedno skuhali hranu koja im je preostala i sve to nesebično podijelili između sebe.

Danas, simbolika ašure i broda predstavlja spajanje i zbližavanje ljudi različitih uvjerenja i običaj je podijeliti ašuru komšijama i rodbini. Ašura u tom smislu podsjeća na obnovu razorenog društva, te njegovo ponovno rađanje.

Ašura može sadržavati od 7 do 77 namirnica, a njihov odabir u pripremi je proizvoljan, pa je doslovno možete napraviti onako, po svom. Pored toga, ovo slatko jelo je preporučljivo jesti prije treninga, pa probajte.

Najčešće se koriste: koštunjavo voće (bademi, orasi, lješnjaci), sjemenke suncokreta, tikve, susam, ćurekot, pšenica, ječam, zob, riža; suho voće: ananas, kajsija, šljiva, papaja, mango, kruška, jagoda. Koristi se i svježe voće i povrće - cvekla, mrkva, kruška, mandarina, jabuka, nar, kivi, ananas, banana, tikva, grožđe, limun, grejp, peršun, dud, ribizle, breskva, malina, kajsija, višnja, jagoda...

Od začina: šafran, cimet, karanfilčić, čili, korijander, kafu, med, šećer, so, bibier, kakao, rogač, džumbir, vanilin šećer...

Tvrdi sastojci, poput riže i pšenice se prethodno skuhaju posebno, te dodaju u smjesu u kojem se kuhalo koštunjavo i svježe voće i povrće.

Ašura se kuha satima, a na kraju se dodaju začini. Voće i slatki sastojci se koriste u najvećoj mjeri, dok se sastojci s jačim okusima stavljaju u manjim količinama, kako bi se doprinijelo zanimljivosti okusa.

Priprema:

- Preporučeno je da se žitarice, i ostale namirnice koje se teže kuhaju, skuhaju dan ranije i pohrane u frižider, a da se za sam dan ašure ostavi voće i ono što se lakše kuha, te da se sve zajedno prokuha.

- Sve pripremljene namirnice sjedinite u veliku posudu, zalijte šerbetom u kojem su se kuhali začini, po potrebi dodati još vode i šećera, da bude nešto gušće od običnog kompota. Sve zajedno još jednom prokuhati.

- Po želji se još može ubaciti susam, kim i ćurekot.

- Ohladiti i sipati u posude u kojima će se dijeliti.

Podijeli članak