Ašura je slatko jelo koje se pravi od voća, orašastih plodova i žitarica, a ima snažan simbolički značaj pošto se "Danom ašure" naziva deseti dan mjeseca muharrema.
Danas je dan ašure: Kako je napraviti?
Simbolizira zajedništvoMuslimani širom svijeta na današnji dan (20. septembar) obilježavaju Dan ašure. Prema islamskom kalendaru, na taj dan muslimani poste, pojačavaju molitve Bogu, a vjernici na ovaj dan daruju siromašne više nego ranije.
Također, na današnji dan se tradicionalno pravi specifično jelo istog naziva. Ono se vezuje uz poslanika Nuha i riječ je o specifičnom jelu koje se služilo kada je Nuhova barka pristala na kopno nakon velikog svjetskog potopa. Zalihe hrane bile su na izmaku, a ljudi s barke su u tom teškom trenutku zajedno skuhali hranu koja im je preostala i sve to nesebično podijelili između sebe.
Danas, simbolika ašure i broda predstavlja spajanje i zbližavanje ljudi različitih uvjerenja i običaj je podijeliti ašuru komšijama i rodbini. Ašura u tom smislu podsjeća na obnovu razorenog društva, te njegovo ponovno rađanje.
Ašura može sadržavati od 7 do 77 namirnica, a njihov odabir u pripremi je proizvoljan, pa je doslovno možete napraviti onako, po svom. Pored toga, ovo slatko jelo je preporučljivo jesti prije treninga, pa probajte.
Najčešće se koriste: koštunjavo voće (bademi, orasi, lješnjaci), sjemenke suncokreta, tikve, susam, ćurekot, pšenica, ječam, zob, riža; suho voće: ananas, kajsija, šljiva, papaja, mango, kruška, jagoda. Koristi se i svježe voće i povrće - cvekla, mrkva, kruška, mandarina, jabuka, nar, kivi, ananas, banana, tikva, grožđe, limun, grejp, peršun, dud, ribizle, breskva, malina, kajsija, višnja, jagoda...
Od začina: šafran, cimet, karanfilčić, čili, korijander, kafu, med, šećer, so, bibier, kakao, rogač, džumbir, vanilin šećer...
Tvrdi sastojci, poput riže i pšenice se prethodno skuhaju posebno, te dodaju u smjesu u kojem se kuhalo koštunjavo i svježe voće i povrće.
Ašura se kuha satima, a na kraju se dodaju začini. Voće i slatki sastojci se koriste u najvećoj mjeri, dok se sastojci s jačim okusima stavljaju u manjim količinama, kako bi se doprinijelo zanimljivosti okusa.
Priprema:
- Preporučeno je da se žitarice, i ostale namirnice koje se teže kuhaju, skuhaju dan ranije i pohrane u frižider, a da se za sam dan ašure ostavi voće i ono što se lakše kuha, te da se sve zajedno prokuha.
- Sve pripremljene namirnice sjedinite u veliku posudu, zalijte šerbetom u kojem su se kuhali začini, po potrebi dodati još vode i šećera, da bude nešto gušće od običnog kompota. Sve zajedno još jednom prokuhati.
- Po želji se još može ubaciti susam, kim i ćurekot.
- Ohladiti i sipati u posude u kojima će se dijeliti.