Ishrana šampiona: Kako se hrani Khabib?

Detaljan plan ishrane

Dagestanac Khabib Nurmagomedov je na spektakularnoj UFC 229 priredbi u Las Vegasu uspio odbraniti naslov prvaka u lakoj kategoriji nakon što je savladao irskog MMA borca Conora McGregora.

Za Khabiba je to bila 27. pobjeda i sa omjerom 27-0 je nedvojbeno jedan od najuspješnijih MMA boraca ikada. Ali, kako "Orao" uspijeva održavati dominaciju već godinama? Odgovora je nekoliko, ali jedan od glavnih je - efikasan plan dijete i dobar režim ishrane.

U nastavku saznajte nešto više o pozadini Khabibovih uspjeha, kao i o tome šta jede, a šta izbjegava.

Hrvanje i teretana od malih nogu

Kao i većina djece u Dagestanu, i Khabib se od malih nogu zaljubio u hrvanje koje je u tom dijelu Rusije sport broj jedan. Njegov otac ga je forsirao da se bavi sportom, pa je čak pretvorio prizemlje svoje dvospratne kuće u teretanu u koju je Khabib počeo ići još kao dječak. Khabib je kao dijete također trenirao džudo i sambo.

Plan ishrane

Khabib Nurmagomedov, koji je visok 178 cm i težak 70 kg, izabrao je jednostavnu i čvrstu ishranu. On teži održavanju svoje težine, te poboljšanju snage i izdržljivosti. Koristi proteine kako bi mu mišići povratili snagu bez dodavanja kilograma.

Khabib je izvukao poruke iz svojih ranijih grešaka, jer se povukao sa UFC-a 209 zbog lošeg zdravstvenog stanja. Tada se požalio na bolove u jetri, što je povezao sa štetnim uticajem pojedinih prehrambenih proizvoda.

30-godišnji borac sa najdužom serijom bez poraza u UFC-u (27) počeo je jesti viđe voća i povrća, sa malim porcijama mesa i pšenice. Slijedi detaljan plan ishrane...

Doručak prije treninga

Popiti frape od zelenog povrća, jedne banane, jednu malu kašiku frass fed proteina, kukurzuni prah ili smeđu rižu, sve to pomješano sa vodom i ledom.

Obrok nakon treninga

- Čaša grčkog jogurta

- Tucani orasi

- Pola čaše borovnice

Ručak

- Velika porcija zelene salate zajedno sa špinatom, kupusom, paradajzom, pečurkama, krastavcima i mladim kupusom.

- Jedna tuna u sirćetu, senfu i luku. Povremeno se i proteini mogu mješati sa ovim.

Užina

- Dvije crvene paprike sa krastavcem

- Tri tvrdo kuhana jaja i jedno žumance

Večera

- Posoljenje tikvice u maslinovom ulju

- Pileće ili ćureće meso sporo kuhano ili na roštilju

- Pola šolje crnog graha pomješanog sa sodom

Malo priča o dijeti

Iako je Nurmagomedov prilično aktivan na svim društvenim mrežama, o svojoj ishrani i dijeti ne govori mnogo. Otprilike je sve što objavljuje povezano za trening i borbe.

Međutim, Khabibova formula je izbacivanje natrijuma, prerađene hrane i sintetičkih šećera. To je njegova osnova zdrave ishrane, a sljedeći korak koji pravi je provjera koliko kalorija se konzumira i spaljuje. 

Khabib smatra da ako je unos kalorija veći nasuprot broja kalorija koje se sagorijevaju, onda tijelo dodaje nezdravu masu. Dok Dagestanac konzumira jednostavna ali zdrava jela kako bi održavao svoju težinu, njegov režim vježbanja se sastoji od uobičajenih elemenata poput zgibova, bacanja medicinke, "Shadow Boxinga"...

Podijeli članak