Khabib Nurmagomedov: Najteža stvar u životu mi je držati dijetu

Veliki intervju

Bivši UFC prvak u lakoj kategoriji Khabib Nurmagomedov dao je zanimljiv intervju.

Khabib Nurmagomedov: Najteža stvar u životu mi je držati dijetu

Khabib je odgovarao na različita pitanja, a između ostalog dotakao se dijete i priznao da mu je to najteže.

"Najteža stvar u životu mi je držati dijetu. Čak i sada. Gotovo 15 godina morao sam držati dijetu. To je kao u vjeri – kao musliman, moraš se kloniti mnogih stvari. Kad se hrana iznese na stol, ponekad poželite uživati u njoj, znate?", uz smijeh odgovara Khabib.

"Jesam li se opustio, jesam li si mogao priuštiti ljenčarenje? To su razne stvari, brate... Disciplina je uvijek bila dio mog života. Sjećam se kako dvije godine nisam propustio niti jedan trening, a tada se nikad nisam ni razbolio, ni prehladio. Ujutro trening, pa oporavak, jelo, pa večernji trening, pa opet oporavak i jelo – i tako u krug".

Veliki je vjernik i priznaje da često odlazi u Mekku.

"Ja sam musliman i rado provodim vrijeme u Mekki. Puno putujem, viđam se s ljudima, a ponekad je potrebno kloniti se svih i biti bliže Allahu".

O video igrama

"Igram li video igrice? Ne tako često. Kad sam počinjao, rađale su se videoigre i tada sam si mogao priuštiti da na njih provedem jedan sat sedmično – maksimalno. Možda ću imati sreće jer su videoigre sada dosegle svoj vrhunac. Pogledajte današnju djecu - oni cijelo vrijeme igraju video igrice. A ovo je malo... Da, nije ni malo, ali ovo je jako žalosna situacija, jer svaki dan na to potroše dva, tri, četiri sata. Mislim da je trošenje toliko vremena na video igrice jako loše za djecu. Kada imate 5, 10, 15 godina, vrlo je važno ulagati vrijeme u sebe. Ako, na primjer, igrate barem 5-10 sati dnevno, koga briga? Jer koliko imaš godina? 55? (Smijeh.) 56? Trebali bismo odgajati našu djecu tako da ne provode toliko vremena igrajući video igrice. Takve će stvari utjecati na njihovu budućnost".

O tome zašto ima toliko uspješnih boraca iz Dagestana

"Mislim da je to zbog činjenice da Dagestan ima najbolju amatersku školu u mnogim disciplinama. Uzmimo za primjer slobodno hrvanje, boks, grappling, amaterski MMA i druge amaterske borilačke vještine. I, naravno, vjerujem da je stvar dobrim dijelom i zbog lokacije. Na primjer, tamo gdje smo mi odrasli bilo je ratova zadnjih stotinu godina i stoljeća. Za neke ljude koji žive lijep život u SAD-u, vjerojatno je teško razumjeti što je to. A za nas je posao kao i obično. Uvijek smo imali ratove, a ljudi su uvijek bili žilavi, nisu znali što je lijep život, živjeli su u planinama, u surovim klimatskim uvjetima. Mislim da je to tako, ali možda sam u krivu".

O ocu i majci

"Moj otac je za mene uvijek bio heroj, a smatram da za djecu i mi trebamo biti heroji. Mnogi roditelji svako malo progovore, dok drugi pokazuju svojim primjerom. Ne sjećam se da je ležao na kauču i govorio mi kako da živim. Stoga budite primjer svojoj djeci i inspirirajte ih".

"Mama je uvijek ostajala iza scene, nema fotografije ili videa s njom. Svi znaju za mog oca, ali mnogi ne shvaćaju da imam majku. Možda su mislili da nemam majku. Mama za nas je škola, medresa (muslimanska vjerska obrazovna i obrazovna ustanova). Mama je imala vrlo važnu ulogu u mom životu. Tako je i sada, jer su najljepše stvari povezane s majkama, a možete je zamoliti da učini dovu za vas i to je jako lijepa stvar".

O tome postoji li šansa za povratak

"Mislim da se to neće dogoditi. Sport mi ne fali, fale mi samo treninzi. Čak i sada, kada ima jako cool događaja, kao u Parizu, samo gledam borbe, ali mi sport ne nedostaje. Što se tiče treninga, da. Čak i da imam 60 godina, uvijek ću trenirati i natjecati se. Moramo još živjeti. Mnogi umirovljeni borci nakon nekog vremena priznaju da im sport nedostaje i žele se vratiti. Ne znam što će se dalje dogoditi, ali sada barem nema takvih osjećaja u meni. Sada treniram jedan sat dnevno. Znao sam trenirati četiri - dva sata ujutro, dva sata navečer".

O borbi s Conorom McGregorom

"Bilo je teško nositi se s pritiscima s raznih strana: medijima, okolnostima prije same borbe. Bilo mi je teško. U borbenoj igri mentalna komponenta igra najvažniju ulogu. Možete trenirati najviše, biti najjača osoba na planeti, ali ako se i malo tresete, izgubit ćete. Sa svim tim se morate nositi, kontrolirati emocije, usmjeriti ih u pravom smjeru. Ne možete sve emocije usmjeriti u jednom smjeru. Na primjer, emocije povezane sa strahom imaju svoj vlastiti smjer. Ili, na primjer, ako stvarno želite nekome razbiti lice, to ne možete učiniti, jer je to drugi smjer. Još jedan smjer je pokazati svoje vještine i zablistati. A što se tiče ove borbe, teškoća je bila u psihičkim trenucima. Morao sam kontrolirati svoje emocije. On [Conor] može reći što god želi, a ako mu odgovorite, počinjete igrati njegovu igru. Bilo je potrebno gledati u svom smjeru, a ne obraćati pažnju na to, trebalo ga je pustiti da brblja, a kad se kavez zatvori, da govori sam za sebe. Ovo je bio moj plan".

"Iskreno, nisu me zasmetale njegove riječi, neka govori. On samo priča, neka vrti tuču, neka postavlja stol, a kad dođe vrijeme, pojest ću cijeli stol koji je on postavio. On je kuhao, a ja sam došao i sve uzeo".

O preskakanju kaveza nakon borbe s McGregorom

"Zašto sam to učinio? Sada imam skoro 34 godine i svaki put na ovu situaciju gledam iz različitih uglova. Ne znam kako ću sa 40 ili 50 godina gledati na ovu situaciju, ali siguran sam da će pogled biti iz drugog ugla. Ali otac mi je rekao da izgleda loše. O čemu pričati: govorio je loše stvari o meni, o... Ali nakon nekoliko godina shvatio sam svog oca, jer sam morao kontrolirati svoje emocije, unatoč tome što se događalo. Ali što se dogodilo, dogodilo se. Tada sam imao 30 godina, a sada imam skoro 34 godine".

O nogometu

“Ovdje ima puno različitih ljudi. Mislim da ima navijača Arsenala, Chelseaja, Tottenhama, Manchestera... Volim englesku Premier ligu. Volim nogomet, a nogomet je općenito puno bolji od MMA-a. Tako sam uvijek govorio i govorit ću. I ljudi, znajući to, pitaju: "Zašto ste otišli na MMA?" Iskreno, to je neka slučajnost. Mislim da je to zbog činjenice da sam rođen i odrastao u Dagestanu. Da sam rođen u Engleskoj, postao bih nogometaš".

Savjet muslimanima

"Vidim da ovdje ima puno roditelja i nadam se da imaju djecu. Moj savjet: uložite sve što imate u svoju djecu. Najljepše ulaganje je ulaganje u budućnost vaše djece. Mislim da ste potrošili 60-70 posto svog života. Sam Bog zna, ali ako mi je suđeno da živim do 70, onda je pola života već iza mene. Jedna od najljepših i najvažnijih čari života koje će nam Allah dati su djeca. Provodite vrijeme s njima, budite s njima, dajte im dobro obrazovanje. Investirajte u budućnost svoje djece. Ovo ti je moj savjet".

Komentari (2)

Tacno 120 %

Boric Saradin

Pravi covjek pravi savjet sve tako 110%

Boric Saradin
Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak