Radite ovih 6 stvari i sigurno ćete smršati

Bez brojanja kalorija

Princip kalorijskog deficita i brojanja kalorija, za mnoge ljude djeluje suviše komplikovano, a to je i jedan od razloga zašto ne toliko odlučni ljudi često i odustanu od svog pokušaja mršanja. Nekada bi stvari zaista trebalo pojednostaviti, a kada bi se savjeti fitness trenera sveli na tako jednostavne zahtjeve, tada bi svi oni koji imaju višak kilograma jednostavno trebali svakoga dana poštovati sljedećih 6 stvari.

One sigurno vode ka smanjenju kilograma, pa stoga bi ih zaista vrijedilo uvesti u dnevnu rutinu.

1. Dovoljno spavajte

Teško da je iko očekivao jedan takav "korak" ka smanjenju masnih naslaga kao što je produženje sna, ali to je i naučno dokazana činjenica. Manjak sna potiče jaču želju za hranom, a to na kraju dana rezultira sa većim suficitom kalorija nego što bi bilo normalno. Zbog toga, ugasite TV i pametne telefone i lezite barem pola sata ranije nego što inače idete na spavanje.

2. Izvodite treninge snage

Bez obzira na to koliko imate masnih naslaga, priče da prvo treba smršati pa onda krenuti u teretanu kako bi radili na izgradnji mišića jednom zauvijek treba odbaciti. Treninzi snage koji se izvode sa sopstvenom snagom, s tegovima i na spravama, kroz barem dvije sesije sedmično će pomoći dosezanju dobre tjelesne forme na dva fronta - kroz veliku potrošnju kalorija i topljenje masti, te kroz poboljšanje tonusa mišića.

3. Jedite više cijele, neprerađene hrane

Više cijele, neprerađene hrane u ishrani, povećat će energiju i dati punoću stomaka, a što je u direktnoj korelaciji sa izbjegavanjem prejedanja prerađenom, nezdravom i ekstra kaloričnom hranom. Stoga, u svojoj dnevnoj ishrani osigurajte čisto meso, zdrave masnoće i mnogo povrća, voća, orašastih plodova, sjemenki i neka peciva budu isključivo crna sa cijelim sjemenkama.

4. Hodajte više

Hodanje može pokriti svu potrebnu dnevnu količinu kretnje za zdrav život i dobar izgled. Trebali bi izbaciti prevoz tamo gdje nije baš neophodan, izbaciti lift i koristiti stepenice, te se općenito potruditi da svakoga dana napravite oko 10.000 koraka. To ne samo da će pomoći dostizanju bolje forme, već će i povećati raspoloživu energiju, ali i prekinuti bolove od sjedenja s kojima se većina "sjedećih radnika" susreće.

5. Opuštajte se i elimišite stres

Još jedan korak ka mršanju kog mnogi ne bi očekivali među strogo preporučenima od strane fitness trenera jeste i važnost opuštanja i ozbiljan rad na eliminaciji stresa tokom dana. To znači da umjesto listanja "news feda" na društvenim mrežama treba napraviti ugodnu atmosferu i čitati neku dobru knjigu, crtati, prošetati u prirodi, družiti se s dragim osobama i slično, pa čak i kada za tu aktivnost postoji samo 10 slobodnih minuta. Tako će se spustiti hormon stresa, a onda će i prestati hormonalni pritisak na proces taloženja masnih naslaga.

6. Zaobilazite "junk" hranu

Sigurno vam je poznato da brza ili popularno "junk" hrana nije dobra ni za zdravlje, a ni za lijep izgled i dobru tjelesnu formu. Ipak, i pored svega toga i pogrdnog imena koje nosi, ta vrsta hrane je omiljena među ljudima. Jedan od šest ključnih i vrlo jednostavnih, svima razumljivih zahtjeva fitness trenera svima koji žele smršati je taj da zaobilaze "junk" hranu. To znači da se slatkiši, hamburgeri i sve vrste prerađene hrane u barem 90 posto situacija trebaju zaobići. Na tanjiru umjesto toga trebaju biti zdravi izbori kojih je zaista mnogo, samo je potrebno početi čitati sastave hrane u prodavnicama i ranije kupovati i pripremati zdravu i svježu hranu. Dobar izgled nakon slijeđenja ovih šest koraka neminovno sam dolazi, bez ikakvih dodatnih komplikacija.

Podijeli članak