Kako poboljšati rad mozga

Ispravna ishrana je ključna

Sposobni smo da poboljšamo rad mozga pored vježbi, koje bi trebale da budu redovne u našoj svakodnevnici kako bismo povećali kapacitet mozga, možemo poboljšati njegov rad i unosom određene hrane.

Dijeta ne utječe samo na obline tijela, također ima veliki utjecaj na organizam. Uključujući i mozak, organ kojem je potrebno najviše energije. Dok neka vrsta ishrane pomaže sprječavanju demencije, stresa ili gubitku pamćenja; drugi mogu detonirati određene probleme u mozgu. Saznajte u nastavku koje su to namjernice koje pomažu mozgu, a koje odmažu.

Skuša

Skuša je vrsta ribe koja će zaustaviti kognitivna oštećenja mozga. Mnogi naučnici tvrde da unos omega 3, glavna masna kiselina u ribi, je ključ za dobar rad mozga kod osoba u trećoj dobi, također tvrde da manjak ove masne kiseline dovodi do Alzheimerove bolesti.

Iako je masna riba, losos, skuša ili sardine glavni izvor omega 3 nisu jedini. Neko suho voće, jezgra ili badem, su dobar vegetalni izvor ove masne kiseline.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje sadrži vitamin E koji je koristan za zaštitu protiv demencije, pored toga također povećava doprinos kiseonika mozgu. Dnevni unos vitamina E, putem voća i povrća značajno može da smanji mogućnost razvijanja demencije. Rizik se može dodatno smanjiti i unosom vitamina C.

Repa

Moždane ćelije koriste glukozu kao glavni izvor energije, međutim nije zdravo unositi previše šećera u tijelo. S uravnoteženom dijetom koja sadrži visok unos mahunarki, povrća i voća ćemo dobiti dovoljne ugljikohidrate koji su potrebni tijelu da proizvode glukozu. Repa, kivi i luk su samo neke namjernice koje su mozgu potrebne za ispravan rad.

Šumsko voće

Mozgu je potreban unos vitamina i minerala. Vitamin E i C su antioksidansi koji smanjivaju moždani stres. Međutim nisu mu potrebni samo ovi vitamini, također su potrebni i vitamina B i D. Među mineralima, željezo, cink i bakar su glavni minerali koji su potrebni mozgu za ispravan rad.

Voće i povrće, među kojima najbitnije šumsko voće, su najbitniji za poboljšanje pamćenja i pažnje. Zeleno povrće i brokula su dobar izvor vitamina K, koji pomaže osobama sa Alzheimerovom bolesti da više vremena čuvaju informaciju i napreduje čulo govora.

Koja je hrana štetna za mozak?

Spisak hrane koja je štetna za mozak nije kratka. Brza, pržena, prerađena hrana, koja je puna nezdravih masti, i šećer su jako štetne za ispravan rad našeg mozga. Naučno je dokazano da osobe sa ishranom koja sadrži visok nivo ovih štetnih masti imaju veću mogućnost da boluju os demencije i kognitivnog oštećenja.

Podijeli članak