Kako pravilno koristiti korektor

6 malih savjeta

Uloga korektora je podmlađivanje i osvjetljava pogled, ali može lagano postati neprijatelj vašem izgledu.

Pogrešan odabir nijanse ili teksture korektora kao i mjesto nanošenja mogu potpuno uništiti vašu šminku. Ovo su najčešće greške koje se dešavaju kada je u pitanju nanošenje korektora.

Prethodna njega podočnjaka

Prije nego što nanesemo korektor potrebna nam je odgovarajuća njega ili krema. Na ovaj način ćete izbjeći da korektor naznači, ili napravi, bore ispod očiju. Kada nanesete korektor čekajte da ga koža u potpunosti upije kako bi ostao na mjestu što duže vremena.

Koristiti ga poslije pudera

Postoje dvije metode nanošenja korektora. Postoje one koje više vole da ga koriste poslije nanošenja pudera na cijelo lice, zato što puder prekrije u maloj mjeri boju podočnjaka. Druga metoda je da puder ne nanosite na područje podočnjaka, kako ne bi nanijeli previše proizvoda na ovo područje.

Najvažnije je da ne nanosite korektor ispod pudera.

Višak korektora

Za što prirodniji izgled potrudite se da nanesete korektor u jednakoj mjeri i da ga dobro izblendate s puderom. Ovaj rezultat se postiže kada nanesete dva sloja, ako je potrebno, na zonu podočnjaka da krajni rezultat ne izgleda neprirodno.

Pogrešna tekstura

Uzimajući u obzir da je cilj korektora da otkloni podočnjake, trebamo birati korektore koji imaju visoku prekrivnu moć. Ukoliko i vi poslije nanošenja pudera i korektora volite dodati malo kamenog pudera, budite obratite pažnju na ovo područje, kada isušite ovo područje to će samo naglasiti nedostatke na vašem licu.

Pogrešan odabir boje

Svaki korektor ne može da djeluje za svaku osobu. Boja, odnosno nijansa korektora ovisi o boji kože i podočnjaka svake osobe. Nijansa korektora treba da bude jedna nijansa svjetlija od pudera, ali ne smije da bude bijel.

Ukoliko vaši podočnjaci nisu previše naglašeni, obični korektor će vam biti sasvim dovoljan, u suprotnom pratite sljedeće upute:

Ukoliko boja teži zelenoj, potražite ružičasti korektor.

Ukoliko boja teži plavoj, potražite korektor koji ima narandžaste pigmente.

Ukoliko boja teži ljubičastoj, potražite žuti korektor.

Mjesto nanošenja

Jedna od najvećih grešaka kada je u pitanju nanošenje korektora je nanijeti korektor oko oka. Kada nanosimo korektor, treba da nanesemo korektor u obliku trougla ispod oka, u suprotnom stvara se tzv. panda efekt.

Podijeli članak