Začini koji ubrzavaju metabolizam

Mogu vam pomoći pri mršavljenju

Svaka individua ima svoju brzinu kojom sagorijeva kalorije koje unosi. Za mršavljenje je potrebno samo sagorijevati više kalorija od onih što unosimo. Iako je najbolji način sagorijevanja kalorija vježbanje, nekada je potrebna naknadna pomoć.

U nastavku body.ba vam predstavlja začine koji će vam pomoći u sagorijevanju kalorija.

Ljuti začini

Ljuti začini koji sadrže kapsaicin kao što je to kumin ili crvena paprika ubrzavaju metabolizam čak i do 25%. Kapsaicin također prorjeđuje krv i na taj način onemogućuje zgrušavanje krvi. Pored toga kapsaicin ima protuupalno dejstvo i smanjuje bol.

Maslačak

Ova biljka je poznata zato što pospješuje rad bubrega, smanjuje želju za slatkom i ubrzava metabolizam. Može se koristiti u vidu čaja ili kao suplement.

Cimet

Pola čajne kašike cimeta nekoliko puta na dan smanjuje nivo šećera u krvi, smanjuje holesterol i nivo triglicerida. Cimet možete dodavati u jogurt ili u smoothie.

Kelp

Zbog visokog sadržaja joda u kelpu, ovaj ima utjecaj na tiroidnu žlijezdu, koja je ključna za pravilan rad metabolizma. Pored toga redovan unos kelpa reguliše bazalni metabolizam, koji sagorijeva masnoću dok ste u fazi mirovanja.

Unos kelpa je značajan naročito kada je tijelo u deficitu, što možete provjeriti kod svog ljekara. 

Zeleni čaj

Zeleni čaj ima blagi termogeni efekt koji uzrokuje da količina energije koja se koristi za proizvodnju tjelesne temperature se poveća za 3-4%. Što znači da je rad metabolizma također povećan i samim time sagorijeva tjelesnu masnoću.

Ovo je sasvim dobar razlog da se dnevnu šoljicu kafe zamijenite sa šoljom zelenog čaja.

Podijeli članak