10 nezdravih trendova

Moda i zdravlje jednostavno ne idu uvijek pod ruku

Postoje mnogi modni trendovi poslije kojih ćete se osjećati gore nego da ih niste nikako ubacili u svoj život, kao naprimjer mat ruževi koji izgleda upijaju život vaših usana.

U nastavku body.ba vam predstavlja najgore modne trendove za zdravlje.

Štikle

Što veća peta više se težine oslanja na članke prstiju. Ovo dovodi do bola, povrede zgloba i čak problema s leđima. Pored toga postoji istraživanje koje je dokazalo da štikle prave promjenu u strukturi mišića i žila. Probajte birati nižu petu kako biste izbjegli ovu pojavu.

Steznjak

Pored bola, smanjuje plućni kapacitet, onemogućava pokrete i može da pogorša zdravstveno stanje trupa. Ukoliko želite da se riješite masnih naslaga na stomaku ostavite steznjak na stranu i počnite da se zdravo hranite i trenirate. Možda nije u trendu, ali je zdravija i efikasnija alternativa.

Plastične operacije

Iako mnogi misle da je operacija zbog ljepote ekstremna odluka, ovaj trend je i dalje popularan. Postoje mnoge nezdrave procedure koje se vežu za ovaj nezdravi trend. Postoje slučajevi kada grudni implanti puknu ili stvore neku bolest, a pored toga također se dešava da botox stalno ukoči mišiće lica.

Leće u bojama

Kada možete kupiti ove leće bez da ga je doktor propisao, vjerovatno nisu toliko dobre za očno zdravlje. Ove leće vas mogu oslijepiti, smanjiti sposobnost vida i oštetiti rožnjaču.

Solarium

Česti boravak u solariju uzrokuje razne rakove, kao što je rak melanoma, karcinom bazalnih ćelija i rak kože. Izlaganje UVA zrakama uzrokuje katarakt, te očni rak. Pored toga koža stari brže i stvaraju se češće bore i možete dobiti mrlje na koži, također može da promijeni teksturu vaše kože.

Toksična šminka

Iznenađujuće kako mnoga šminka sadrži otrovne sastojke kao što je olovo, aluminij, hrom i kadmij. Istraživanje koje je provodilo Univerzitet u Kaliforniji je pronašlo ove sastojke u 75% testiranih uzoraka ruževa. Svaki put kada ih nanesete na usne unosite toksine u tijelo. Dokazano je da su navedeni sastojci povezani sa raznim vrstama raka.

Skinny hlače

Dokazano je da nošnja uske odjeće onemogućava pravilan protok krvi. Uske hlače mogu uzrokovati torziju testisa, bolno stanje koje nastaje kada se presiječe protok krvi i može dovesti do gubitka testisa, kod muškaraca. Pored toga uske hlače također sužava živce u pelvisu. Ukoliko svakodnevno koristite uske hlače to može uzrokovati stalno oštećenje. Mnogi ljudi danas imaju "sindrom uskih hlača" koji uzrokuje abdominalnu neugodnost, podrigivanje, žgaravicu i druge digestivne probleme.

Teške torbe

Nosanje teške torbe može uzrokovati bol u vratu, leđima i glavobolju koja može dovesti do kiropraktičara. Zbog toga je bolje da birate malu torbicu ili novčanik, te da ostavite nepotrebne stvari u kući.

Piercing

Mnoga istraživanja su pokazala da 20% piercinga na tijelu završavaju sa bakterijskom infekcijom. Zbog toga je ključna redovna dezinfekcija i čišćenje piercinga. Infekcije lagano prelaze u krvotok te mogu imati fatalan ishod ako se ne liječe istovremeno, a ukoliko piercing ne zaraste ispravno može nastati trajni ožiljak na tijelu. Ožiljci na bradavicama onemogućuju kasnije dojenje.

Japanke

Japanke i druga ravna obuća ne pružaju dovoljnu količinu podrške stopalima. Kako biste izbjegli oboljenja preporučeno je da stavite uložak u ravnu obuću.

Podijeli članak