Kako održavati usta i zube čiste dok nosite retener

Pet laganih načina

Put do savršenog osmijeha nije lagan, ali je krajnji rezultat zadovoljavajući. godinama se patite s fiksnim aparatićem, a nakon toga kada mislite da ste slobodni dolazi mobilni ili retener, koji onemogućuje da se zubi vrate u poziciju u kojoj su bili.

Važnost održavanja zubne higijene je povećana kada nosite mobilni aparatić ili retener, pa zbog toga vam body.ba predstavlja 5 načina kako lagano održavati čiste zube i usta.

Čistite zube poslije svakog obroka

Usta prirodno nakupljaju bakterije ukoliko ne perete zube dva puta dnevno i poslije svakog obroka ukoliko nosite mobilni aparatić ili retener. Kada ne operete zube poslije jela, a vratite retener u usta zatiskivate hranu među zubima i tako povećavate rizik od karijesa.

Koristite konac

Konac je neophodan kako biste dobro odstranili hranu koja je među zubima. Kada je riječ o prevenciji gubitka zuba i zaštite desni konac je izrazitog značaja, čak je nekada bitniji od četkanja zubi.

Izbjegavajte hranu koja može stvoriti mrlje

Mnoga hrana koju unosimo stvara mrlje na zubima, naročito kada nosimo retener. Ortodonti savjetuju da kada nosimo retener samo pijemo vodu, te da izbjegavamo obojena i gazirana pića. Reteneri se trebaju čuvati baš kao i pravi zubi. Kada čistite retener bitno je pratiti upute od zubara ili ortodonta.

Izbjegavajte bombone ili slatkiše

Povećan unos slatkiša kada nosite retener povećava rizik od gingivitisa i karijesa, naročito kada ne perete zube često kada ih jedete. Ukoliko se radi o tvrdim bombonima ili onima koje se razvlače, nemojte ih jesti.

Čistite retener

Iako može zvučati besmisleno nemojte zaboraviti da čistite svoj retener. Uvijek ih perite toplom vodom prije stavljanja i poslije skidanja. Perite ih sa antibakterijskim sapunom, a ne sa pastom za zube. Za čišćenje možete koristiti običnu četkicu za zube.

Podijeli članak