Loše navike koje trebate izbjegavati

Vrijeme je za promjenu

Postoje razne navike koje je veoma teško izbjeći, ali je neophodno. 

Kada je njega lica u pitanju, obratite pažnju na sljedeće greške. 

Redovno skidanje šminke

Ne postoji važeći izgovor za neskidanje šminke.

Redovno otklanjanje šminke je važno kako bi u budućnosti izbjegli moguće probleme s dehidracijom, alergijom i drugim kožnim problemima.

Redovna zaštita

Zaštita protiv sunčanih zraka nije samo potrebna ljeti, također je od velikog značaja tokom zimskih dana. Možete koristiti svakodnevnu kremu koja sadrži SPF zaštitu ili pudere koji uključuju i ovu zaštitu.

Uvijek imajte na umu da UV zrake su uvijek štetne neovisno o dobu godine.

Adekvatni proizvodi

Postoje različiti tipovi kože: suha, mješovita, normalna i masna, a svaki tip kože zahtjeva posebnu rutinu njege lica. Zbog toga je neophodna da otkrijete koji je vaš tip kože, te da saznate koji vam proizvodi najviše odgovaraju.

Nemojte zaboraviti piling

Koži je s vremena na vrijeme potreban piling, a za to je neophodno da je lice čisto i da nema ostataka šminke. Piling se preporučuje jednom sedmično ukoliko je vaša koža suha ili osjetljiva, a ukoliko je normalna ili masna piling je preporučen dva do tri puta sedmično.

Obratiti pažnju na ishranu

Pravilna ishrana i redovne vježbe su ključni za zdravu i očuvanu kožu. Manjak određenih makronutrijenata može izazvati razne bolesti koje negativno utječu na zdravlje našeg lica.
Masne namirnice uzrokuju zatvorenije pore, te izazivaju bubuljice na licu.

Više sna

Kada ne odmarate dovoljno nivo kortizola je povećan, što istovremeno smanjuje nivo kolagena (ključan za elastičnost lica). Preporučena doza sna je od sedam do osam sati dnevno. Pored toga, prije spavanja je neophodno nanijeti proizvode za njegu lica.

Piti više vode

Njega lica nije samo stvar ishrane, piće također igra veliku ulogu. Razna istraživanja su pokazala da hidratizirana koža stari sporije od suhe kože.

Prljave četkice za šminkanje

Korištenja prljavih četkica ili spužvica za šminkanje može uzrokovati mnoge kožne probleme. Ostatci koji se mogu pronaći na četkicama mogu uzrokovati čak i bakterijske infekcije.

Podijeli članak