Najbolje biljke za zdrav zrak u vašem domu

Lijepe i korisne

Poznato je da biljke pročišćavaju zrak, koristeći ugljen dioksid i otpuštajući kiseonik u atmosferu. Upravo zbog toga se u zatvorenom prostoru mogu fenomenalno iskoristiti za podizanje nivoa kvalitete zraka.

Interesantno je da pored toga postoje i biljke koje upijaju negativna zračenja kojima je moderni čovjek svakako i previše izložen, pa zbog svega toga je zeleno okruženje s pametno odabranim biljkama veoma mudar potez. S tim u vezi, navest ćemo nekoliko biljaka koje zaslužuju vrlo veliko poštovanje, kao i to da im se obezbijedi mjesto u vašem domu i na radnom mjestu.

Spatifilium

Spatifilium biljka poznata i kao ženska sreća i kao ljiljan mira, elegantna je sobna biljka koja ne samo da pročišćava zrak, već i upija štetna zračenja, pa se smatra idealnom biljkom za dom i prostore u kojima se provodi dosta vremena.

Areka palma

Areka je kućna palma izvorno sa Madagaskara koja vrlo lijepo pristaje svim unutrašnjim prostorima. Zahtijeva dosta svjetla, a njeni efekti su ti što u prostoru gdje obitava upija ugljen monoksid, benzen, formaldehid, krihloretilen i ksilen. Sve to je i pored njene ljepote čini idealnom biljkom za dom.

Zlatni puzavac

Zlatni puzavac je biljka koja osim ljepote ima sposobnost da uklanja formaldehid iz zraka, kao i ksilen, toluen, benzen i svakako ugljen monoksid. Brzo raste i može se proširiti i u dužinu od 3 metra.

Zeleni ljiljan

Zeleni ljiljan je jedan od vrlo lijepih pročistača zraka koji ne zahtijeva puno njege. Efekti njegovog prisustva u sobi su eliminisanje formaldehida i ksilena iz zraka, a uz to vrijedi istaći da listovi zelenog ljiljana nisu otrovni ni za djecu i ljubimce.

Dracena

Dracena ili zmajevac, biljka je koja često podsjeća na palmu, a koja ipak treba nešto vlažnije uslove za život. Ona ima sposobnosti da eliminiše iz zraka formaldehid, ksilen, toluen, benzen i trihloretilen, što je čini izvanrednim lijepim i korisnim dodatkom u domu.

Podijeli članak