Ronnie Coleman i njegovih šest savjeta kako do isklesanog tijela

Zlata vrijedni savjeti

Ronnie Coleman je vrlo vjerovatno i najbolji bodybuilder svih vremena sa čijom pojavom na vrhuncu karijere bi se teško mogao nositi ijedan slavni bodybuilder iz kompletne historije ovog sporta. Imao je doslovno sve, i nestvarnu masu i perfektnu simetriju i maestralnu formu.

Zbog svega toga, rekordni osmerostruki Mr. Olympia, važi za osobu čiji savjeti su zlata vrijedni i koje s velikom pažnjom slušaju i čitaju čak i sami svjetski šampioni koji dobro znaju ko je i šta je Coleman.

Svoje ogromno znanje i iskustvo ovaj velikan je sveo na sljedećih šest savjeta koje je dao svima onima koji tragaju za isklesanim i impresivno mišićavim tijelima.

Fokusirati se na pumpu i ne ići do otkaza

Ovaj velikan svjetskog bodybuildinga koji je napravio vjerovatno i najmasivnije mišićavo tijelo ikada, na treninzima se trudio osjetiti vatru i pečenje unutar mišića, a izvođenje vježbi do otkaza nije bio njegov izbor kog je pravio na svojim redovnim treninzima. Kada bi osjetio da zbog umora u izvođenje jedne vježbe ulazi rad drugih mišića, završavao bi seriju shvatajući da nema smisla nastavljati jer njegov cilj je stimulacija ciljanih mišića.

Uvijek koristiti puni opseg pokreta

Da bi napravio tako monstruozne mišiće kojima se ne može vidjeti mana ni u jednom dijelu, potpuno je jasno da se Coleman prilikom svake vježbe koristio punim opsezima pokreta. Na taj način se stvara i jača konekcija uma i mišića, a sve to je posebno važno za kasnije postizanje maksimalne hipertrofije.

Dizati teško

Teško je pronaći nekog poštivaoca lika i djela Ronnieja Colemana koji nije čuo njegovu izjavu: "Svi žele biti bodybuilderi, ali niko ne želi dizati teške tegove".

Ono što treba uzeti u obzir je to da stalni rad sa ogromnim kilažama otvara veliku mogućnost povreda, pa je prava preporuka da se izvode i lakši i teži treninzi, tako da dva puta sedmično dođe na red istinski težak rad sa velikim kilažama.

Vizualizirati zatezanje vlakana mišića tokom treninga

Separacije i vidljivost mišićnih vlakana tokom kontrakcija mogući su samo kod takmičarski dobre tjelesne forme bodybuildera, ali čak iako se ne vide separacije, zatezanje vlakana treba vizualizirati iz razloga što mozak upravlja svim. Dalje nije ni čudno što tako detaljan rad i precizno aktiviranje i jačanje željenih dijelova mišića na kraju često i rezultira sa napretkom koji je otišao baš u takvom smjeru.

10 do 15 ponavljanja je optimalan broj u seriji

Zašto je između 10 i 15 ponavljanja idealan broj unutar jedne serije? Jednostavno zato što je Ronnie Coleman to rekao. Postoje veliki razlozi koji se kriju iza toga, ako se radi s većim kilažama s kojima je nemoguće vladati na pravi način, neće se ni moći osjetiti pravi efekat i postići pravi stres ciljanih mišića. Ako je opterećenje prelagano, ponovo efekat nije potpun, pa neće biti ni napredak.

Koristiti više supersetove i gigantske serije

Omiljeni način pumpanja krvi u mišiće i postizanja brutalnog efekta treninga za Ronnieja Colemana su bili i ostali supersetovi i gigantske serije. S naučnog stanovišta ti sistemi vježbanja su pored jačanja i povećanja mišića, odlični i za topljenje masnih naslaga jer imaju taj aerobni efekat gdje se bez pauze prelazi s vježbe na vježbu.

Za one koji ne znaju, rezlika supersetova i gigantskih serija je ta što se superset uglavnom odnosi na izvođenje dvije vježbe jedne za drugom, dok je kod gigantskih serija u pitanju još više vježbi koje se izvode automatski jedna za drugom, a što ih i čini jednim jedinstvenim gigantskim setom.

Podijeli članak