Zbog čega piletinu nije pametno podgrijavati u mikrovalnoj?

Struktura proteina

Mikrovalna peć omogućava najbrže i najefikasnije podgrijavanje hladne, pa čak i odmrzavanje zaleđene hrane snagom zračenja koje prolazi duboko kroz strukturu hrane.

Međutim, upravo to zračenje pravi problem i mijenja strukturu pojedinih namirnica, a što nije ni najmanje dobro. Piletina je upravo jedan od takvih primjera, upozoravaju stručnjaci.

Radi se o tome da podgrijavanjem piletine proteini koji čine većinski dio sastava ove vrste bijelog mesa, mijenjaju svoj sastav te postaju mnogo teže probavljivi nego što je slučaj kod konzumiranja istog mesa koje je ostalo hladno ili le lagano ugrijalo na sobnoj temperaturi.

Pored specifičnog slučaja piletine, ukoliko se vrši odmrzavanje svih ostalih vrsta mesa u mikrovalnoj peći, ostaje rizik od razvoja zaraze bakterijom jer postoje šanse da se meso ne odledi ravnomjerno.

Pored navedenog, trebalo bi zapamtiti i da namirnice poput jaja nikako ne mogu i ne trebaju biti podgrijavane u mikrovalnoj iz prostog razloga što se sve na toploti širi, a kada je jaje u ljusci ono se nema gdje širiti i dolazi do eksplozije.

Podijeli članak