Profesionalni sportisti koji su najveće uspjehe stekli tek nakon penzionisanja

Okončanje karijere za njih je bio tek početak

Nakon što se povuku iz svijeta profesionalnog sporta, većina sportista je primorana da počne živjeti nekim potpuno drugačijim životom, uslijed kojih se mnogi od njih udebljaju i postanu potpuno neprepoznatljivi.

Međutim, postoje i slučajevi sportista koji su tek nakon okončanja svojih karijera dostigli planetarnu popularnost i stekli prava bogatstva. Mnogi danas čak ostanu iznenađeni kada shvate da su neki od tih slavnih osoba uopšte i bili profesionalni sportisti.

Dwayne "The Rock" Johnson

Danas najplaćeniji glumac na svijetu koji uzima ulogu za ulogom u nekim od najvećih filmskih ostvarenja današnjice, prvenstveno se bavio američkim fudbalom i bio igrač NFL-a. Kasnije je postao kečer i u WWE ostvario velike uspjehe koji su mu otvorili vrata filmske industrije. Kada se mislilo da je dosegao vrhunac, tek tada je u svijetu filma počeo nizati uspjehe.

Jason Statham

Snimci jednog takmičara sa profesionalnih skokova u bazen na Svjetskom prvenstvu 1992. godine, i dan danas bilježe milionske preglede. Razlog je taj što se radi o Jasonu Stathamu, slavnom glumcu koji je čak 12 godina bio član reprezentacije Velike Britanije u skokovima u vodu. U jednom intervjuu je čak izrazio žaljenje što nije nikada nastupio na Olimpijskim igrama iako je bio dosta blizu toga. Bilo kako bilo, u glumi je dosegao najviše nivoe, a njegovi filmovi su već odavno zaradili preko milijardu dolara!

Terry Crews

Terry Crews je američki glumac, komičar i penzionisani igrač NFL-a. Nakon prilično kratke, ne tako uspješne karijere u američkom fudbalu najvišeg ranga, 1996. godine se doselio u Los Angeles smatrajući da će imati mnogo poslovnih prilika kao neko ko je ipak poznati sportista. Nakon niza neuspjeha, pojavio se u nekoliko uloga na TV-u što je otkrilo njegov talenat.

George Foreman

Bokserski velikan koji je ne samo imao čast da boksuje protiv Joea Fraizera i preotme mu šampionsku titulu u superteškoj kategoriji, već i da ukrsti rukavice sa Muhammadom Alijem i drugim asovima tog vremena, i sam je izgradio ime i reputaciju prepoznatljivu širom cijelog svijeta. Shvativši da sa svojim imenom izgrađenim u ringu može napraviti mnogo više, nakon okončanja karijere se bacio poslovne vode, a prvi milion dolara mimo boksa zaradio je od prodaje električnih roštilja. Kasnije je nastavio praviti sjajne poslovne poteze i samo u periodu između 1998. i 2010. godine je zaradio oko 200 miliona dolara!

Vinnie Jones

Kao profesionalni fudbaler Vinnie Jones nastupao je između ostalog za Wimbledon, Leeds United, Sheffield United, Chelsea, a tokom karijere je stekao epitet krajnje brutalnog i često nasilnog igrača. Ime, izgled i prepoznatljivost, omogućili su mu da i nakon prestanka bavljenja sportom postane još poznatiji, a zaslužne za to su uloge koje je imao u Snatchu, Nestali za 60 sekundi i još nizu drugih ostvarenja.

Arnold Schwarzenegger

Jedan od najboljih primjera kakva karijera se može napraviti nakon okončanja one primarne, sportske, jeste i sam Arnold Schwarzenegger zajedno sa svojim ulogama koje su obilježile jedan dobar dio filmske industrije. Sedmerostruki Mr. Olympia i najpoznatiji bodybuilder ikada, kroz svoj sport je stekao prepoznatljivost, a zatim to unovčio putem filmskog platna. Njegovi filmovi su zaradili više od 3 milijarde, a on sam oko 400 miliona dolara.

Carl Weathers

Carl Weathers je u svijetu dugo vremena bio poznat kao Apollo Creed, fikcijska bokserska legenda koja je pobijedila Rockyja Balbou i koja je kasnije uprkos toga što ga je dovela do ruba smrti, na kraju izgubila titulu svjetskog prvaka. U stvarnosti, Weathers uopšte nije imao veze sa boksom i bio je NFL igrač koji je nosio dres Oakland Ridersa. Mnoštvo uspješnih uloga nisu bile sve što je napravio u filmskoj industriji, budući da je radio u više navrata i kao režiser i producent.

Roger Penske

Fantastični vozač koji je uživajući u brzini osvajao brojna takmičenja i lična priznanja, po završetku karijere vozača, pokrenuo je biznis vezan za prodaju automobila, distribuciju i iznajmljivanje. Njegova Penske Automotive Group je svrstana među 500 najvećih auto-moto kompanija, čija vrijednost se broji u milijardama dolara.

Junior Bridgeman

Junior Bridgeman je igrao za Milwaukee Buckse prije nego što je počeo zarađivati ozbiljne milionske svote novca. Sa 10 sezona odigranih za ovaj NBA tim, faktički se nije morao brinuti za svoje finansijsko stanje vjerovatno i do kraja života, ali bez obzira na to, povlačio je pametne poslovne poteze. Dio zarađenog novca je 1987. godine investirao u pet Wendy's restorana. Godine 2014. njegovo bogatstvo je bilo vrijedno između 250 i 400 miliona dolara.

Ion Tiriac

Poznato je da Michael Jordan posjeduje bogatstvo od preko milijardu dolara, a ono što mnogo manji broj ljudi zna je to da je Ion Tiriac do te nevjerovatne svote stigao i prije "Air Mikea". Bio je profesionalni hokejaš i kasnije teniser koji je čak dosegao osmo mjesto na listi najboljih tenisera svijeta sa dvije osvojene titule 1969. 1971. godine. Kasnije je novac uložio u osnivanje prve post-komunističke banke u Rumuniji, osiguravajućih kuća i trgovinu nekretninama. Njegovo bogatstvo je 2007. godine procijenjeno na čak milijardu dolara, dok je na primjer Jordan tu cifru dosegao tek tri godine kasnije.

Podijeli članak