Čučanj sa kutije bi mogao biti vaše rješenje za bolna koljena

Skraćeni opseg ključne vježbe za noge

Dobro je poznato da čučanj sa šipkom važi za najbolju i najefikasniju vježbu za razvoj mišićne mase donjeg dijela tijela, pa na neki način predstavlja jednu od ključnih vježbi u kompletnom sistemu treninga bodybuildera, powerliftera i svih rekreativaca koji žele napraviti vidljive rezultate.

Međutim, kod velikog broja vježbača postoji jedan ozbiljan problem koji onemogućava ostvarivanje svih benefita koje čučnjevi donose, a to su problematična i slaba koljena.

Kako se radi o najvećim zglobovima koji podnose impozantne terete i koji su vrlo izloženi prilikom samih čučnjeva, vježbači koji osjećaju bolove u koljenima, vrlo često kao krivce pronalaze upravo čučnjeve i zatim ih počinju izbjegavati, a na taj način njihov trening nogu ostaje ozbiljno degradiran.

Na sreću, postoje i druge opcije koje bi itekako mogle poboljšati situaciju, a koje takvi vježbači rijetko uzimaju u obzir. Jedna od prvih i definitivno najboljih opcija je čučanj sa kutije ili klupe.

To je verzija vježbe koja skraćuje opseg pokreta čučnja, a tom prilikom upravo zaobilazi onaj dio kretnje koji stavlja koljena na najveće izazove. Vježbati se i dalje može sa velikim kilažama, pa uprkos tome što se praktično izvodi polovična vježba, kvadricepsi i dalje dobijaju više nego dovoljan poticaj.

Kako izvoditi čučnjeve sa kutije/klupe?

  • Postaviti kutiju visine 35 do 40 centimetara iza stalka za čučanj, a za to također mogu poslužiti i ravna klupa ili neka druga vrsta čvrste platforme.
  • Prvo probati izvoditi vježbu bez opterećenja kako bi se uvježbao sam pokret.
  • Stopala postaviti u širini kukova, kao kod klasičnih čučnjeva, te ih blago zakrenuti prema vani kako bi pokret koljena bio što prirodniji i kako bi koljena pratila smjer stopala
  • U čučanj ulaziti pokretanjem kukova, stvarajući zamisao da nogama treba širiti pod. Koljena ni u kom slučaju ne pomicati u stranu u smislu da se primiču jedno drugom.
  • Lagano zadnjicom dotaći postavljenu platformu, bez ciljanog sjedanja na istu, a zatim krenuti u novo ponavljanje.
  • Prilikom dostizanja krajnje gornje pozicije, napraviti kontrakciju gluteusa

Dodajmo i to da pomenuta vježba fantastično odgovara visokim osobama koje zbog dugih nogu vrlo često imaju problem nemogućnosti spuštanja u duboki čučanj.

Podijeli članak