Potrebna im je veća pažnja: Vježbe povlačenja treba izvoditi prije vježbi guranja

Kod vježbanja po sistemu guranje-povlačenje

Sistem vježbanja poznat pod nazivom "push-pull" ili guranje-povlačenje, jedan je od vrhunskih načina koncipiranja treninga kojeg poštuju i najveći profesionalci.

Obično je baziran na odnosu pomenutih tipova pokreta od 1:1, što znači da u nakon treninga sa vježbama guranja, slijedi trening baziran na vježbama povlačenja, poslije toga najčešće ide dan posebno odvojen za noge, a poslije kojeg se ide u novi krug.

U drugom slučaju, sistem guranje-povlačenje se ispunjava tokom samih pojedinačnih treninga, a to najbolje oslikavaju trening programi koji npr. nalažu da jedan trening sadrži i bench potisak i podizanje na vratilu i slično.

Međutim, i ovaj sjajni trening sistem je moguće dodatno poboljšati, a prema mišljenju istinskih bodybuilding stručnjaka, određeni prostor za napredak postoji u dijelu vježbi povlačenja, kao i slijedu samog izvođenja vježbi.

Da bi se održao balans i da bi se izbjegli mogući problemi lošeg držanja, preporučuje se posvećivanje veće pažnje vježbama povlačenja, tako da se one izvode prve u obje vrste treninga. Ključni razlog za to je skapularna stabilnost - stabilnost plećki i tog kompletnog mobilnog dijela iz kojeg praktično i kreće svaki od tih pokreta.

Ako se podizanja na vratilu izvode prije potiska iznad glave ili prije potiska s ravne klupe, stvorit će se mnogo stabilnija situacija u pogledu ramena. Veza rotatora mišića postaje stabilnija u svojoj vezi sa skapulom, a povećan protok krvi i čvrstoća te regije, omogućit će ne samo sigurnije izbjegavanje povreda, već će i smanjiti generalnu nestabilnost i osigurati bezbolne teške potiske.

U slučaju dnevne podjele treninga na treninge guranja i povlačenja, ponovo vrijedi isto da bi povlačenje trebalo ići prvo. Dan, pa i dva nakon treninga, ostat će određeni nivo zategnutosti i blage upale, a to ne samo da neće uticati na smanjenje efikasnoti prilikom izvođenja vježbi guranja, već će također djelovati kao određeni stabilizacioni faktor.

Podijeli članak