Sjemenke lana su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina i mnogo više

Dnevna kašika zdravlja

Sjemenke lana u nutricionizmu imaju posebno mjesto s obzirom na to da treba jako mnogo prostora i samo da bi se opisalo njihovo bogatstvo sastava.

Ukratko rečeno, ove sjemenke su pored vlakana i dobrih masnoća, bogat izvor tiamina, riboflavina, piridoksina, folne kiseline, pantotenske kiseline, te niacina, a uz to sadrže i brojne minerale kao što su bakar, magnezij, mangan, fosfor, selen, željezo, kalcij i cink.

Samim tim, ljekovitost ovih sjemenki i pripravaka koji se prave od njih je višestruka. Ono na šta posebno stručnjaci skreću pažnju javnosti jeste činjenica da alfa-linolenska kiselina u sastavu sjemenki lana kroz biohemijske procese prelazi u dobro poznatu omega-3 masnu kiselinu, a koja je toliko potrebna ljudskom organizmu da je to suplement broj jedan kog bi svi trebali koristiti.

Kada se svemu tome doda i to da bi pripadnice nježnijeg spola sa različitim zdravstvenim problemima mogle ostvariti pozitivan uticaj na hormonalnu sliku, nije teško zaključiti da sjemenke lana predstavljaju tako kvalitetnu namirnicu da bi joj se definitivno trebala pružiti šansa.

Ova supernamirnica se može kombinovati s raznim jelima u svom izvornom obliku ili putem konzumacije hladno cijeđenog prirodnog lanenog ulja, koje je inače izvrsno u kombinaciji sa mladim sirom.

Podijeli članak