10 namirnica bogatih magnezijem

Spriječite grčenje mišića pravilnim unosom ovog minerala

Magnezij je izuzetno važan mineral. Uključen je u stotine hemijskih reakcija u vašem tijelu i pomaže vam da održite dobro zdravlje, ali mnogi ljudi ne unose dovoljne količine ovog minerala. Srećom, određenim namirnicama možete zadovoljiti svoje dnevne potrebe magnezija.

Body.ba vam donosi 10 namirnica bogatih magnezijem.

Tamna čokolada

Osim što je tamna čokolada zdrava i ukusna, ova namirnica je također bogata magnezijem. Tamna čokolada ima visok sadržaj mangana, bakra, željeza, te sadrži probiotička vlakna koja hrane zdrave bakterije crijeva. Visok sadržaj antioksidanata u tamnoj čokoladi neutralizira slobodne radikale - štetne molekule koje mogu oštetiti ćelije i dovesti do bolesti. Da biste najbolje iskoristili prednosti tamne čokolade, izaberite proizvod koji sadrži najmanje 70% kakaa. Što je veći procenat kakaa u čokoladi, to je ona zdravija.

Avokado

Avokado je nevjerovatno hranjiva namirnica i odličan izvor magnezija. Pored toga, avokado je dobar izvor vlakana, te može smanjiti upale, poboljšati nivo holesterola i pomoći vam da se osjećate punije nakon obroka.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su također dobar izvor vlakana i monozasićenih masti, što se pokazalo kao odličan način za poboljšanje nivoa šećera u krvi i holesterola kod osoba s dijabetesom. Osim toga, orašasti plodovi su antiupalni, odlični za zdravlje srca, te mogu smanjiti apetit ako ih jedete kao grickalice.

Mahunarke

Mahunarke kao što su leće, grah, grašak i soja, su bogate hranjivim sastojcima, uključujući i magnezijem. Mahunarke su bogate kalijem i željezom, te su za mnoge vegetarijance upravo ove namirnice najbolji izvor proteina. Mahunarke mogu sniziti holesterol, poboljšati kontrolu šećera u krvi i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Tofu

Tofu je osnovna namirnica vegetarijanske ishrane zbog visokog sadržaja proteina. Pravi se presovanjem sojinog mlijeka u meke bijele sireve. Jedna porcija osigurava proteine, kalcijum, željezo, mangan i selen. Neka istraživanja pokazuju da jedenje tofua može zaštititi arterije i smanjiti rizik od raka želuca.

Sjemenke

Sjeme bundeve, chia sjemenke i lan sadrže velike količine magnezija. Sjemenke su bogate željezom, monozasićenim masnim kiselinama i omega -3 masnim kiselinama. Sjemenke također sadrže antioksidante koji štite vaše ćelije od štetnih slobodnih radikala koji se stvaraju u metabolizmu. Pokazalo se i da lan smanjuje holesterol i može biti koristan u zaštiti od raka dojke.

Žitarice

Žitarice, uključujući pšenicu, zob, ječam i heljdu, su odličan izbor magnezija i mnogih drugih hranjivih materija. Mnoge cjelovite žitarice su bogate vitaminima B, selenom, manganom i vlaknima. Istraživanja su pokazala da žitarice smanjuju upale i rizik od srčanih oboljenja.

Masna riba

Mnoge vrste masne ribe su bogate magnezijem, a posebno losos i skuša. Osim toga, riba je bogata kalijem, selenom, vitaminima B i raznim drugim hranjivim tvarima. Visok unos masne ribe povezan je sa smanjenim rizikom od nekoliko hroničnih bolesti, uključujući i srčane bolesti.

Banane

Banane su poznate po visokom sadržaju kalijuma koji može sniziti krvni pritisak i smanjiti rizik od srčanih oboljenja. Banane su također bogate magnezijem. Sadrže dosta vitamina C, vitamin B6, mangan i vlakna. Zrele banane imaju visok sadržaj šećera i ugljikohidrata, pa možda nisu pogodne za osobe s dijabetesom.

Zeleno povrće

Zeleno povrće je izuzetno zdravo i bogato magnezijem. Zeleno povrće sa značajnim količinama magnezija uključuje kelj, špinat i repu. Osim toga, zeleno povrće je odličan izvor nekoliko hranjivi materija, uključujući željezo, mangan i vitamine A, C i K. Lisnato povrće također sadrži mnoge korisne biljne supstance, koje pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja i mogu smanjiti rizik od raka.

Podijeli članak