Messijeva posebna ishrana je tajna njegovog uspjeha

Kako se hrani i trenira poznati fudbaler?

Lionel Messi jedan je od najvećih igrača u historiji fudbala. S 32 godine, Messi i dalje uspijeva nizati uspjehe i ne čini se da će uskoro usporiti. On prkosi očekivanjima koja u fudbalu prirodno dolaze sa starenjem, a mnogi se pitaju kako.

Iako je većinom za njegov uspjeh zaslužan surov i urođen talenat, njegove sposobnosti uveliko zavise i od njegovog načina prehrane i vježbanja.

Kako Messi trenira?

Messi, kao profesionalni fudbaler, mora da se drži redovnog plana treninga koji obavlja pod nadzorom svojih trenera. Vježbanje Argentinca svodi se uglavnom na maksimiziranje okretnosti i rad na brzini.

Da bi izgradio svoju brzinu, njegov trening je podijeljen u različite sekcije koje sadrže nekoliko vježbi. Što se tiče kretanja, on vježba skokove s preponama i radi čučnjeve za jačanje nogu. Na samom kraju treninga, on radi različite vježbe kako bi poboljšao svoj tempo.

Šta Messi jede?

Messi prati strogu dijetu kako bi održao svoje nogometne sposobnosti na najboljem mogućem nivou. Talijanski nutricionista Giuliano Poser je napravio revolucionarnu promjenu u njegovoj ishrani kada je 2014. godine identificirao vodu, maslinovo ulje, integralne žitarice, svježe voće i svježe povrće kao temelj Messijeve prehrane.

Poser je također naglasio važnost unosa orašastih plodova i sjemenki, a klijenta je savjetovao da smanji unos šećera. Kao i mnogi nutricionisti koji rade sa sportašima, on je savjetovao Messiju da smanji konzumaciju mesa. 

Koje je njegovo omiljeno jelo?

Majke najbolje poznaju svoju djecu, a prema Messijevoj majci, njegov omiljeni obrok je Milanesa Napolitana. Ovo jelo se sastoji od tankog filea govedine prženog u krušnim mrvicama. U jelo se dodaju još i paradajz, luk i krompir.

Kakve se još tajne kriju iza Messijevog uspjeha?

Jasno je da su prirodni talenat, sposobnost i vještina ono što Messija čini tako nadarenim nogometašem. Njegova nevjerovatna tehnička spretnost je jedna u milion, a to je nešto što je urođeno. Možete pokušati s bezbroj načina vježbanja i režima ishrane kako biste postali igrač poput Messija, ali postoji razlog zašto je on proglašen jednim od najboljih svih vremena.

Podijeli članak