Pozitivne životne promjene: 6 navika koje će vam olakšati život

Jednostavne promjene

Navike, svi ih imamo, i dobre i loše. Dobra vijest je to što možemo kontrolisati navike, te započinjati s pozitivnim ili vremenom smanjivati efekat loših. 

Ako osjećate da je vrijeme za pozitivne promjene u životu, pokušajte sa sljedećih 6 jednostavnih navika. Ovi savjeti će vam pomoći da vremenom potpuno promijenite vaš život.

Redovno meditirajte

Meditacija je danas sve popularniji trend iz nekoliko dobrih razloga. Ovo je praksa koju svi trebaju pokušati, jer će vam vremenom poboljšati život. Normalno je da na početku imate probleme, ali vremenom će vam postati puno lakše da isključite um i potpuno se opustite. Neki ljudi više vole meditirati ujutro prije početka dana, dok drugi ovu praksu ostavljaju kao aktivnost prije spavanja.

Smanjite upotrebu društvenih medija i gledanje televizije

Gledanje televizije ponekad može biti zabavna, porodična aktivnost, međutim, ako osjećate da vam ovo svakodnevno oduzima previše vremena, onda je vrijeme za neke promjene.

Umjesto listanja Facebooka, radije odaberite druženje s vašim prijateljima "lice u lice". Najbolji način da smanjite količinu vremena provedenog na telefonu jeste instaliranjem aplikacije koja prati vašu aktivnost. Kada shvatite koliko vremena zapravo provodite ne radeći praktično ništa, počet ćete više uživati u stvarnom životu, umjesto u virtualnom.

Čitajte knjige

Čitanje knjiga je aktivnost koja vam može ponuditi mnoštvo zdravstvenih beneficija. Osim što će vam čitanje izoštriti um i pomoći u širenju vokabulara, ova aktivnost će vas također dodatno opustiti i poslužiti kao forma meditacije. Više o koristima čitanja možete pročitati ovdje:https://body.ba/zdravlje/lifestyle/sta-se-desava-ako-citate-svaki-dan/6858

Pripremajte obroke unaprijed

Ovo je savjet koji ste vjerovatno čuli već hiljadu puta, ali nikada niste imali volje da zaista pokušate s tim. Pripremanje obroka zaista može donijeti mnoge pozitivne promjene u vaš život.

Priprema obroka će vam pomoći da se zdravije hranite, sami birate obroke, te da uštedite novac koji biste inače potrošili na nezdrave grickalice.

Probudite se ranije

Probudite se 10 minuta ranije nego inače, zatim 15, zatim 20. Povećavajte vrijeme sve dok se vaše tijelo ne navikne na novi raspored ustajanja, koji vam potpuno odgovara. Buđenjem ranije uključit ćete više aktivnosti u vašu jutarnju rutinu, što će učiniti da se osjećate pozitivno tokom ostatka dana. Na početku u vašu rutinu možete uključiti samo istezanje prije izlaska iz kuće, a kasnije to može postati intenzivni kardio trening, zdrav jutarnji obrok, čitanje 30 minuta i slično.

Možda će vam trebati više vremena da buđenje ranije učinite vašom svakodnevnom navikom, ali garantovano ćete biti zahvalni kada napokon uspijete.

Ako vam treba manje od 5 minuta, učinite to odmah

Ovo je pravilo koje će potpuno promijeniti vaš život. Ako vam je ostala jedna čaša u sudoperi operite je odmah. Ovako ćete obaviti posao za manje od 5 minuta, umjesto da dopustite da se nakupi toliko posla da na kraju ne obavite ništa. Počnite obraćati pažnju i na ostale zadatke oko vas, za koje vam je potrebno manje od 5 minuta.

Podijeli članak