Prirodni slatkiš: Zdravstvene koristi šljive

Slatko voće

Šljive su  bogate mineralima i odličan su izvor kalijuma. Osim toga, ovo nevjerovatno voće je bogato antioksidansima,  te štiti tijelo od slobodnih radikala koji mogu oštetiti ćelije. Šljive također sadrže malo kalorija, stoga neće povećati razinu šećera u krvi. U nastavku pogledajte još neke zdravstvene koristi ukusnih šljiva.

Poboljšavaju zdravlje srca

Šljive su bogate antioksidansima, te poboljšavaju i održavaju zdravlje srca. Antioksidanti se bore protiv slobodnih radikala, sprječavajući srčane bolesti i smanjujući rizik od moždanog udara. Antioksidanti sprječavaju oksidaciju holesterola i pomažu u održavanju zdravlja srca.

Poboljšavaju probavu

Šljive sadrže idaten i sorbitol, koji pomažu u ublažavanju opstipacije i poboljšavaju probavu. Šljive također održavaju cijelo tijelo zdravim, potičući izlučivanje tekućina u crijevima.

Štite od raka

Crvenkasto plava boja šljiva je rezultat pigmenta, antocijanina, koji se bori protiv slobodnih radikala. Antocijanin također smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i raka. Dovoljno je pojesti samo nekoliko šljiva dnevno kako biste dobili potrebne količine antioksidansa.

Snižavaju nivo holesterola

Plod šljive sadrži rastvorljiva vlakna, koja pomažu u smanjenju nivoa lošeg holesterola i inhibiraju proizvodnju dobrog holesterola u jetri. Rastvorljiva vlakna upijaju žuč, koja je proizvedena koristeći holesterol.

Dobre su za kožu

Jedenje šljiva učvršćuje i čisti teksturu kože. Konzumiranje ovog voća smanjuje bore i pomlađuje kožu. Šljive također pomažu u razvoju nove kože i smanjivanju ožiljaka. 

Podijeli članak