Šljive su izuzetno ukusne, te obiluju zdravim hranjivim sastojcima.
Prednosti jedenja šljiva za vaše tijelo
Smanjite žudnju za šećerom na zdrav načinŠljive su zapravo iz iste porodice kao i kajsije, breskve i nektarine, ali tu sličnosti prestaju. Zapravo, šljive imaju mnogo više sorti nego bilo koje drugo koštičavo voće u njihovom porodičnom stablu. Što se tiče veličine i boje, šljive mogu biti ljubičaste, žute, narančaste i crvene, a mogu biti velike ili male. Evo kako su one korisne za zdravlje:
Mogu smanjiti krvni pritisak
Šljive su izuzetno korisne za smanjenje krvnog pritiska. U jednom istraživanju iz 2010. godine, sudionici koji su pili sok od šljive ili jeli suhe šljive imali su niži pritisak od grupe koja nije konzumirala ovu voćku.
Zaštita od ćelija raka
Antocijanini - crvenkasto-plavi pigmenti u šljivama - mogu pomoći u uklanjanju štetnih slobodnih radikala. To zauzvrat pomaže u zaštiti vašeg tijela od raka i oštećenja ćelija.
Korisne za mršanje
Želite li smršati i smanjiti struk? Istraživači s Univerziteta u Liverpoolu podijelili su 100 ispitanika s prekomjernom težinom u dvije grupe; jedna grupa je jela šljive svaki dan tokom razdoblja od 12 sedmica, a kontrolna grupa nije. Oni sa suhim šljivama u dijeti su puno lakše gubili kilograme.
Nizak sadržaj kalorija
Šljive su izuzetno ukusna grickalica, te pomažu u smanjenju žudnje za slatkišima. One mogu biti idealne za one koji žele smanjiti unos slatkiša i smršati.
Korisne za zdravlje kostiju
Suhe šljive mogu pomoći u poboljšanju gustine kostiju. Iako postoje dodaci koji mogu biti korisni, najbolje se okrenuti prirodnim metodama, a suhe šljive su odlično sredstvo koje vam može pomoći.
Pamćenje i zdravlje mozga
Zdravstvena istraživanja Univerziteta Harvard pokazala su da antioksidanti mogu usporiti razvoj Alzheimerove bolesti. Šljiva sadrži i antocijanin i kvercetin, a oba su korisni u podršci zdravom mozgu.
Može pomoći u prevenciji dijabetesa
Prema zdravstvenim stručnjacima, nizak glihemijski indeks koji se nalazi u šljivama može pomoći u kontroli šećera u krvi, što dovodi do manjeg rizika od dijabetesa tipa 2.