Ili ih volite ili mrzite: Zašto su prokulice odličan dodatak ishrani?

Pune su antioksidansa, vitamina C i vlakana

Prokulice su niskokalorična namirnica s bezbroj zdravstvenih prednosti. Ovo je moćna hrana koja će vam pružiti niz vitamina, minerala, antioksidansa i dodatnih biljnih proteina.  Body.ba vam objašnjava zašto ih trebate dodati u ishranu:

Ili ih volite ili mrzite: Zašto su prokulice odličan dodatak ishrani?
Unsplash

Bogate antioksidansima

Antioksidansi su izuzetno važni za naše tijelo kako bismo se zaštitili od slobodnih radikala -materija koje mogu uzrokovati brojne bolesti i zdravstvena stanja. Ako želite povećati unos antioksidansa onda biste trebali dodati prokulice u vašu ishranu. Ova sitna namirnica je odličan izvor, te će vam pomoći da ojačate imunitet.

Vlakna

Vlakna koja se nalaze u prokulicama pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi, podržavaju zdravlje probave i pomažu u hranjenju korisnih crijevnih bakterija koje su korisne za pozitivno raspoloženje, imunitet i smanjenje upale.

Vitamin C

Svi već znamo koliko je vitamin C važan za naše zdravlje, a prokulica je jedna od onih namirnica koja će vam pružiti velike količine ovog antioksidansa. Ova važna hranjiva tvar podržava imunitet, vid i poboljšava apsorpciju željeza - što je važno za proizvodnju kolagena.

Pune vitamina K

U jednoj šoljici kuhanih prokulica možemo pronaći čak 250% preporučene dnevne količine vitamina K. Ovo nam pomaže u zgrušavanju krvi, te ovaj hranjivi sastojak igra važnu ulogu u zdravlju kostiju i može pomoći u zaštiti od gubitka i slabljenja kostiju.

Smanjenje upale

Prokulice se često povezuju sa smanjenjem hroničnih bolesti, uključujući stanja srca i rak. Protuupalna jedinjenja u prokulicama štite naše ćelije od oštećenja, te usporavaju starenje. Ovako će vam biti lakše da upravljate upalnim stanjima, uključujući dijabetes tipa 2, reumatoidni artritis, pretilost i upalne bolesti crijeva.

Regulacija šećera u krvi

S obzirom na to da su prokulice bogate antioksidantima i vlaknima, jasno je da one mogu biti korisne i u regulaciji šećera u krvi. One sadrže antioksidans poznat kao alfa-lipidna kiselina koji ima sposobnost da poboljšava funkciju inzulina.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak