Najbolji začini za brzo mršavljenje

Ubrzavaju metabolizam

Svaka osoba ima različitu brzinu kojom sagorijeva kalorije koje unosi - svoj metabolizam. Matematika koja stoji iza gubitka kilograma je jednostavna, važno je osigurati da tijelo sagorijeva više kalorija nego što unosi.

Iako je najbolji način da sagorite kalorije fizička aktivnost, postoje i druge metode koje mogu biti korisne. Jedna od njih je konzumiranje zdravih začina koji pojačavaju prirodnu moć sagorijevanja masti u tijelu.

Ljuti začini

Otkriveno je da kumin, kajenski biber, jalapeños i drugi ljuti začini, ubrzavaju metabolizam za 25%. Zajedno sa svojim efektima mršavljenja, dokazano je da kapsaicin djeluje i kao sredstvo za razrjeđivanje krvi i pomaže u sprječavanju ugrušaka u krvi. Istraživanja u zemljama u kojima se obilno konzumira čili (na primjer Tajland) pokazala su da ljudi koji redovno jedu ove začine imaju značajno smanjenu učestalost mnogih bolesti povezanih sa zgrušavanjem krvi.

Cimet

Pola čajne kašike cimeta nekoliko puta dnevno može sniziti šećer u krvi, poboljšati metabolizam glukoze i smanjiti nivo holesterola i triglicerida. Cimet možete dodati jogurtu, tostu ili ga dodati u zdravi voćni smoothie.

Đumbir

Već su odavno poznata nevjerovatna svojstva đumbira na ljudsko zdravlje, a jedno od njih je i ubrzavanje metabolizma. Đumbir povećava lučenje urina, sprječava apsorpciju holesterola i ubrzava izbacivanje toksina. Uglavnom se koristi njegov korijen, koji je bogat eteričnim uljima koja umiruju nervni sistem, te potiču lučenje pljuvačke i želučanih sokova.

Crni biber

Crni biber ima brojne pozitivne koristi za zdravlje ljudskog organizma. Osim toga, crni biber je snažan antioksidans i bogat je prirodnim fenolima koji ubrzavaju metabolizam i doprinose mršavljenju. Biber također poboljšava probavu i povećava apsorpciju hranjivih sastojaka.

Kurkuma

Kurkuma, tačnije njen aktivni sastojak kurkumin, ima više od 150 ljekovitih svojstava. Kurkuma je snažan antioksidans i sadrži protuupalna i antikancerogena svojstva. Poznato je i da kurkumin smanjuje nakupljanje masnog tkiva, čime se sprječava debljanje.

Podijeli članak