Trening uma: 9 načina kako unaprijediti funkcionisanje mozga

Održite svoj um oštrim

Baš kao što mišići mogu biti u dobroj ili lošoj formi i kao što ih je moguće treninzima održavati snažnima i dodatno raditi na njihovom unapređenju, slična stvar je i sa mozgom i umnim sposobnostima.

Postoji mnoštvo načina unapređenja funkcija mozga, a među treninzima uma određene aktivnosti su se pokazale kao posebno efektne.

Čitanje svakoga dana

Svakodnevno čitanje i usvajanje novih informacija, te usvajanje novih pojmova i znanja, izvrstan su način držanja uma aktivnim i samim tim izbjegavanja zamke opuštanja i otupljenja moždanih funkcija.

Učenje napamet i igranje umnih igara

Učenje napamet je ključni način povećanja memorijskih sposobnosti. Također redovno davanje radnih zadataka mozgu u smislu igranja umnih igara poput ispunjavanja križaljki i slično, način je postizanja i održavanja oštrine uma, kako kod mladih, tako i kod starijih osoba.

Zapisivanje ideja

Poznato je da različite ideje kalo plodovi rada uma mogu nastati bilo kad, ali isto tako i ubrzo potpuno nestati u zaboravu. Kada se počnu zapisivati ideje i kasnije se razmišljanja vrate u istom smjeru, to odlično djeluje na jačanje samog uma, te njegovo održavanje u odličnoj formi.

Izlazak iz zone komfora

Zona komfora koju svaka osoba ima i kojoj se vraća nakon napornih aktivnosti i rada, mjesto je na kom i sam um radi lakše i usporenije. Dok je to odlično za relaksaciju, provođenje duže vremena bez izlaska iz granica komfora je zapravo pogubno za um i njegovu formu. Zbog toga nove stvari i nova iskustva šire vidike i jačaju sam um.

Držanje rutine

Kada se život ustroji tako da stvarno postoje određene rutine od kojih je satkana svakodnevnica, um ostaje stalno aktivan i zaposlen bez da mu se dozvoli da duži period bude u stanju opuštenosti koje ga vodi ka tome da u znatnoj mjeri izađe iz forme.

Eliminisanje stvari koje odvlače pažnju

Sposobnost snažnog fokusiranja je pokazatelj i same snage uma. Kada se stvori navika rada na određenim zadacima bez eliminisanja stvari koje odvlače pažnju, to negativno djeluje i na sam um, onemogućavajući mu da ostane oštar i u vrhunskoj formi. Zbog toga je vježbanje fokusa i usmjeravanje pažnje vrlo značajno za um.

Molitva

Molitva ili meditacija, ovisno o životnim uvjerenjima, pomaže umu da dostigne stanje smiraja i oslobodi se od stresa obustavljajući razmišljanje o stvarima i pitanjima na koje ne može pronaći odgovor. Takav oblik odmora za um, ujedno je jedan od najboljih načina održavanja svježine i oštrine uma nakon što se fokus vrati na razmišljanje o konkretnim situacijama.

Vođenje dnevnika

Kao što je slučaj i sa zapisivanjem ideja, vođenje dnevnika omogućava kasniji prolazak kroz sve proživljene situacije koje su inače ostale zaboravljene. Povlačenje tih storniranih sjećanja, uvijek fenomenalno djeluje na ljudski mozak i u kasnijem periodu čini um jačim i boljim.

Redovno fizičko vježbanje

Fizička aktivnost djeluje izrazito povoljno na cijeli ljudski organizam, pa tako i na sam mozak. Poznato je da vježbanjem biva pokrenut krvotok, a samim tim i ubrzan proces dostavljanja kisika i hranjivih tvari ćelijama širom organizma. To se odnosi i na mozak koji je najbolje prehranjen kod osoba koje se hrane zdravo, ali i koje redovnim aktivnostima omogućavaju mozgu priliv značajne količine tih nutrijenata.

Podijeli članak