Koliko kalorija ima falafel i da li je zdrav?

Popularno među veganima i vegetarijancima

Falafel je obrok koji vodi porijeklo s Bliskog istoka. Ovaj obrok izgleda kao pržena lopta ili ćufta, međutim, ovo jelo zapravo ne sadrži meso, već se priprema od smjese. Iako je prilično popularan i prepun zdravih sastojaka, mnogi se pitaju da li je ovo jelo zapravo zdravo.

Falafel je prepun raznih važnih hranljivih sastojaka

Obrok od 100 unci (100 grama) ili 6 malih kolača falafela sadrži sljedeće hranjive tvari:

  • Kalorije: 333
  • Proteini: 13,3 grama
  • Ugljikohidrati: 31,8 grama
  • Masnoća: 17,8 grama
  • Vlakna: 4,9 grama
  • Vitamin B6: 94% dnevne vrijednosti (DV)
  • Mangan: 30% DV
  • Bakar: 29% DV
  • Folat: 26% DV
  • Magnezijum: 20% DV
  • Željezo: 19% DV
  • Fosfor: 15% DV
  • Cink: 14% DV
  • Riboflavin: 13% DV
  • Kalijum: 12% DV
  • Tiamin: 12% DV

Falafel sadrži i male količine niacina, vitamina B5, kalcijuma i mnogih drugih mikronutrijenata.

Ipak, falafel se tradicionalno duboko prži u ulju, pa falafel kupljen u restoranima brze hrane može biti bogat masnoćom i kalorijama.

Da li je falafel zdrav?

Falafel ima nekoliko svojstava koje mogu koristiti vašem zdravlju na različite načine. Za početak, falafel je dobar izvor vlakana i biljnih proteina, dva hranjiva sastojka koji djeluju zajedno kako bi vam pomogli da budete puni tokom čitavog dana. Pokazalo se i da vlakna i proteini smanjuju proizvodnju hormona gladi - grelina, istovremeno povećavajući osjećaj sitosti.

Također, istraživanja su pokazala da vlakna od slanutka mogu pomoći u upravljanju nivoom šećera u krvi i usporiti apsorpciju ugljikohidrata. Štaviše, vlakno od slanutka povezano je s poboljšanjem zdravlja crijeva, kao i sa smanjenim rizikom od bolesti srca i raka debelog crijeva.

Ovisno o tome koji su sastojci dodani falafelu, oni mogu biti prirodno bez glutena i bez mliječnih proizvoda, što ih čini dobrom opcijom za većinu dijeta. Međutim, falafel može imati nedostatke, ovisno o tome kako je pripremljen.

U ulju se obično duboko prži, što značajno povećava njegov sadržaj kalorija i masti. Studije dosljedno pokazuju da ljudi koji redovno konzumiraju prženu hranu imaju veći rizik od pretilosti, srčanih bolesti, dijabetesa i raka. Štaviše, neki ljudi mogu imati alergiju na sastojke koji su ili u ili se poslužuju uz falafel, poput sjemenki susama.

Međutim, pripremanje vlastitog falafela kod kuće može smanjiti ove rizike.

Podijeli članak