Koliko kalorija ima falafel i da li je zdrav?

Popularno među veganima i vegetarijancima

Falafel je obrok koji vodi porijeklo s Bliskog istoka. Ovaj obrok izgleda kao pržena lopta ili ćufta, međutim, ovo jelo zapravo ne sadrži meso, već se priprema od smjese. Iako je prilično popularan i prepun zdravih sastojaka, mnogi se pitaju da li je ovo jelo zapravo zdravo.

Koliko kalorija ima falafel i da li je zdrav?

Falafel je prepun raznih važnih hranljivih sastojaka

Obrok od 100 unci (100 grama) ili 6 malih kolača falafela sadrži sljedeće hranjive tvari:

  • Kalorije: 333
  • Proteini: 13,3 grama
  • Ugljikohidrati: 31,8 grama
  • Masnoća: 17,8 grama
  • Vlakna: 4,9 grama
  • Vitamin B6: 94% dnevne vrijednosti (DV)
  • Mangan: 30% DV
  • Bakar: 29% DV
  • Folat: 26% DV
  • Magnezijum: 20% DV
  • Željezo: 19% DV
  • Fosfor: 15% DV
  • Cink: 14% DV
  • Riboflavin: 13% DV
  • Kalijum: 12% DV
  • Tiamin: 12% DV

Falafel sadrži i male količine niacina, vitamina B5, kalcijuma i mnogih drugih mikronutrijenata.

Ipak, falafel se tradicionalno duboko prži u ulju, pa falafel kupljen u restoranima brze hrane može biti bogat masnoćom i kalorijama.

Da li je falafel zdrav?

Falafel ima nekoliko svojstava koje mogu koristiti vašem zdravlju na različite načine. Za početak, falafel je dobar izvor vlakana i biljnih proteina, dva hranjiva sastojka koji djeluju zajedno kako bi vam pomogli da budete puni tokom čitavog dana. Pokazalo se i da vlakna i proteini smanjuju proizvodnju hormona gladi - grelina, istovremeno povećavajući osjećaj sitosti.

Također, istraživanja su pokazala da vlakna od slanutka mogu pomoći u upravljanju nivoom šećera u krvi i usporiti apsorpciju ugljikohidrata. Štaviše, vlakno od slanutka povezano je s poboljšanjem zdravlja crijeva, kao i sa smanjenim rizikom od bolesti srca i raka debelog crijeva.

Ovisno o tome koji su sastojci dodani falafelu, oni mogu biti prirodno bez glutena i bez mliječnih proizvoda, što ih čini dobrom opcijom za većinu dijeta. Međutim, falafel može imati nedostatke, ovisno o tome kako je pripremljen.

U ulju se obično duboko prži, što značajno povećava njegov sadržaj kalorija i masti. Studije dosljedno pokazuju da ljudi koji redovno konzumiraju prženu hranu imaju veći rizik od pretilosti, srčanih bolesti, dijabetesa i raka. Štaviše, neki ljudi mogu imati alergiju na sastojke koji su ili u ili se poslužuju uz falafel, poput sjemenki susama.

Međutim, pripremanje vlastitog falafela kod kuće može smanjiti ove rizike.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak