Falafel je obrok koji vodi porijeklo s Bliskog istoka. Ovaj obrok izgleda kao pržena lopta ili ćufta, međutim, ovo jelo zapravo ne sadrži meso, već se priprema od smjese. Iako je prilično popularan i prepun zdravih sastojaka, mnogi se pitaju da li je ovo jelo zapravo zdravo.
Koliko kalorija ima falafel i da li je zdrav?
Popularno među veganima i vegetarijancima
Falafel je prepun raznih važnih hranljivih sastojaka
Obrok od 100 unci (100 grama) ili 6 malih kolača falafela sadrži sljedeće hranjive tvari:
- Kalorije: 333
- Proteini: 13,3 grama
- Ugljikohidrati: 31,8 grama
- Masnoća: 17,8 grama
- Vlakna: 4,9 grama
- Vitamin B6: 94% dnevne vrijednosti (DV)
- Mangan: 30% DV
- Bakar: 29% DV
- Folat: 26% DV
- Magnezijum: 20% DV
- Željezo: 19% DV
- Fosfor: 15% DV
- Cink: 14% DV
- Riboflavin: 13% DV
- Kalijum: 12% DV
- Tiamin: 12% DV
Falafel sadrži i male količine niacina, vitamina B5, kalcijuma i mnogih drugih mikronutrijenata.
Ipak, falafel se tradicionalno duboko prži u ulju, pa falafel kupljen u restoranima brze hrane može biti bogat masnoćom i kalorijama.
Da li je falafel zdrav?
Falafel ima nekoliko svojstava koje mogu koristiti vašem zdravlju na različite načine. Za početak, falafel je dobar izvor vlakana i biljnih proteina, dva hranjiva sastojka koji djeluju zajedno kako bi vam pomogli da budete puni tokom čitavog dana. Pokazalo se i da vlakna i proteini smanjuju proizvodnju hormona gladi - grelina, istovremeno povećavajući osjećaj sitosti.
Također, istraživanja su pokazala da vlakna od slanutka mogu pomoći u upravljanju nivoom šećera u krvi i usporiti apsorpciju ugljikohidrata. Štaviše, vlakno od slanutka povezano je s poboljšanjem zdravlja crijeva, kao i sa smanjenim rizikom od bolesti srca i raka debelog crijeva.
Ovisno o tome koji su sastojci dodani falafelu, oni mogu biti prirodno bez glutena i bez mliječnih proizvoda, što ih čini dobrom opcijom za većinu dijeta. Međutim, falafel može imati nedostatke, ovisno o tome kako je pripremljen.
U ulju se obično duboko prži, što značajno povećava njegov sadržaj kalorija i masti. Studije dosljedno pokazuju da ljudi koji redovno konzumiraju prženu hranu imaju veći rizik od pretilosti, srčanih bolesti, dijabetesa i raka. Štaviše, neki ljudi mogu imati alergiju na sastojke koji su ili u ili se poslužuju uz falafel, poput sjemenki susama.
Međutim, pripremanje vlastitog falafela kod kuće može smanjiti ove rizike.