Začinjena hrana: Šteti li ili je korisna za tijelo?

Volite ljutu hranu?

Začini su tu da nam potpuno promijene ukus jela i daju nam uvid u potpuno novu dimenziju ukusa. Neki ljudi vole jesti ljutu hranu, te u svoje obroke često dodaju začine poput čilija, cimeta, kurkume, bijelog luka, đumbira i kumina.

Ako jednostavno uživate u ukusu ljute hrane, onda će vas ove zdravstvene prednosti začina obradovati.

Ima koristi za dugovječnost

Jedenje začinjene hrane šest ili sedam dana u sedmici - čak i samo jednom dnevno - snizilo je stopu smrtnosti za 14 posto, pokazalo je veliko istraživanje iz Harvarda . Dakle, jedenje ljute hrane vam može poboljšati generalno zdravlje i produžiti život.

Začinjena hrana ubrzava metabolizam

Podaci iz brojnih istraživanja pokazuju da određeni začini - poput kumina, cimeta, kurkume, paprike i čilija - mogu povećati vaš metabolizam i usporiti apetit. Jedno istraživanje je također otkrilo da kurkuma suzbija rast masnog tkiva.

Efekat je blag, pa dodavanje cimeta u kafu vjerovatno neće biti korisno u vašem procesu mršanja. Ipak, ovo je jedna od stvari s kojim možete pokušati.

Začini se bore protiv upale

Kurkumin, spoj kurkume, može smanjiti upalu u tijelu. U ayurvedskoj medicini, protuupalna svojstva đumbira i bijelog luka stoljećima se koriste za liječenje različitih stanja, poput artritisa, autoimunih poremećaja, pa čak i glavobolje i mučnine.

Začini čak mogu pomoći u borbi protiv ćelija raka

Pokazano je da kapsaicin, aktivna komponenta čili paprike, usporava i uništava stanice raka. UCLA studija je otkrila da kapsaicin inhibira rast ćelija raka prostate kod miševa ostavljajući zdrave ćelije neoštećenim.

Začini pomažu u ubijanju bakterija

Pokazano je da kumin i kurkuma imaju snažna antioksidacijska i antimikrobna svojstva. To znači da se mogu koristiti protiv štetnih bakterija u tijelu.

Podijeli članak