Blistavo bijeli osmijeh: 7 namirnica koje su izvrsne za vaše zube

Zdrava hrana za prelijep osmijeh

Kada je riječ o zdravlju vaših zuba, vi ste zaista ono što jedete. Šećerna hrana, poput bombona i gaziranih pića, doprinosi propadanju zuba. 

Stoga je važno da pazite šta jedete, ako želite sačuvati vaše oralno zdravlje i održati blistavo bijel osmijeh. Body.ba vam donosi 7 namirnica koje mogu koristiti zdravlju i ljepoti vašeg osmijeha:

Sir

Ako ste jedna od mnogih osoba koje obožavaju sir, sada imate još jedan razlog da uživate u ovoj ukusnoj hrani. Sir podiže pH u ustima i smanjuje rizik od karijesa. Smatra se da je za žvakanje sira potrebno više tečnosti u ustima. Sir također sadrži kalcij, proteine i hranjive tvari koje jačaju zubnu caklinu.

Jogurt

Kao i sir, jogurt je bogat kalcijem i proteinima, zbog čega je odličan za zdravlje i snagu vaših zuba. Probiotici, odnosno korisne bakterije koje se nalaze u jogurtu, također koriste vašim desnim jer dobre bakterije istiskuju bakterije koje izazivaju karijes. Ako se odlučite dodati više jogurta u ishranu, odaberite običnu sortu bez dodatnog šećera.

Lisnato zelenilo

Lisnato zelenilo je česta namirnica na listama zdrave hrane. Ova hrana je bogata vitaminima i mineralima, a istovremeno sadrži malo kalorija. Lisnato zelenilo poput kelja i špinata također je odlično za vaše oralno zdravlje. Osim sadržaja kalcija koji je zaslužan za zdravu caklinu zuba, sadrži i folnu kiselinu koja može liječiti bolesti desni.

Jabuke

Jabuke sadrže puto vlakana i vode. Jedenje jabuke stvara tekućinu u ustima koja ispire bakterije i čestice hrane. Vlaknasta tekstura također stimuliše desne. Konzumiranje jabuka nije isto kao pranje zuba, ali može biti korisno ako niste u prilici da operete zube. Jabuku uvijek nosite sa sobom kako biste je mogli grickati tokom pauze na poslu ili kad osjetite glad tokom dana.

Mrkve

Kao i jabuke, mrkve su hrskave i pune vlakana. Jedenje šake sirove mrkve na kraju obroka povećava proizvodnju tekućine u ustima, što smanjuje rizik od stvaranja karijesa. Uz veliku količinu vlakana, mrkva je izvrstan izvor vitamina A. Na salatu stavite nekoliko kriški sirove mrkve kako biste povećali unos.

Celer

Celer, poput mrkve i jabuke, djeluje poput četkice za zube. Ovo povrće briše čestice hrane i bakterije s vaših zuba. Također je izvrstan izvor vitamina C i A, dva antioksidansa koji poboljšavaju vaše oralno zdravlje.

Bademi

Orašasti plodovi su odlični za vaše zdravlje, a bademi mogu biti korisni i u zdravlju vaših zuba. Bademi su dobar izvor kalcijuma i proteina, a sadrže izuzetno malo šećera. Grickajte bademe kad osjetite glad, ili ih dodajte u salatu.

Podijeli članak