So je jedan od najčešće korištenih začina širom svijeta. Iako umjeren unos soli ne treba da vas zabrinjava, prekomjeran unos se povezuje s visokim krvnim pritiskom i brojnim drugim zdravstvenim problemima.
Zdravi i ukusni začini koji mogu zamijeniti so
Začinite hranu bez soliMnogi ljudi s hroničnim zdravstvenim stanjima trebaju smanjiti unos soli u ishrani. Ako i sami osjećate da unosite previše soli, te želite smanjiti unos ali ne znate kako, ove alternative vam mogu biti korisne. Body.ba vam donosi nekoliko drugih biljaka i začina koji će vašem obroku dati okus, te nećete osjećati potrebu za dodavanjem soli:
Bijeli luk
Bijeli luk je oštar začin koji pojačava okus bez povećanja sadržaja natrijuma. Možete smanjiti sol i udvostručiti količinu bijelog luka u receptima za umake od paradajza i marinade. Štaviše, ovo povrće je prepuno zdravstvenih koristi za vas. Studije pokazuju da spojevi bijelog luka mogu pojačati imunitet, sniziti krvni pritisak i promovisati zdravlje mozga.
Limunov sok ili korica
Citrusi, posebno limunov sok i korica, u nekim su receptima izvrsna alternativa soli. Kao izvor kiseline, limunov sok djeluje slično soli dodavanjem specifičnog okusa jelu. Limunova korica doprinosi još moćnijem okusu citrusa. Sok i korica limete i narandže također imaju ove efekte.
Mljeveni crni biber
So i biber su klasični kulinarski dvojac. Ipak, ako želite smanjiti unos soli, jednostavno posegnite za biberom. Crni biber dobar je dodatak juhama, tjestenini i drugim slanim jelima. Osim toga, crni biber može smanjiti upalu koja je povezana hroničnim bolestima poput bolesti srca i raka.
Balzamični ocat
Balzamični ocat ima oštar okus s aromom slatkoće. Izražava i prirodne okuse hrane, smanjujući potrebu za soli. Koristite balzamični ocat u preljevima za salate, juhama, varivima i marinadama za meso i ribu.
Ružmarin
Ružmarin je popularna biljka koja se često koristi u umacima. Razmislite o dodavanju svježeg ili sušenog ružmarina u supe, variva i pečenje, kao i u pečeno povrće, prelive, umake i hljeb.
Đumbir
Svojim specifičnim okusom, đumbir može zamijeniti so u mnogim jelima. Svježe narezani đumbir ili sušeni đumbir je lako dodati u pomfrit, marinade, umake, brojne napitke i supe. Ovaj korijen se stoljećima koristi u medicinske svrhe. Dokazano je da đumbir ima protuupalno djelovanje, te može biti koristan u poboljšanju bolova u mišićima.