Zdravi i ukusni začini koji mogu zamijeniti so

Začinite hranu bez soli

So je jedan od najčešće korištenih začina širom svijeta. Iako umjeren unos soli ne treba da vas zabrinjava, prekomjeran unos se povezuje s visokim krvnim pritiskom i brojnim drugim zdravstvenim problemima. 

Mnogi ljudi s hroničnim zdravstvenim stanjima trebaju smanjiti unos soli u ishrani. Ako i sami osjećate da unosite previše soli, te želite smanjiti unos ali ne znate kako, ove alternative vam mogu biti korisne. Body.ba vam donosi nekoliko drugih biljaka i začina koji će vašem obroku dati okus, te nećete osjećati potrebu za dodavanjem soli:

Bijeli luk

Bijeli luk je oštar začin koji pojačava okus bez povećanja sadržaja natrijuma. Možete smanjiti sol i udvostručiti količinu bijelog luka u receptima za umake od paradajza i marinade. Štaviše, ovo povrće je prepuno zdravstvenih koristi za vas. Studije pokazuju da spojevi bijelog luka mogu pojačati imunitet, sniziti krvni pritisak i promovisati zdravlje mozga.

Limunov sok ili korica

Citrusi, posebno limunov sok i korica, u nekim su receptima izvrsna alternativa soli. Kao izvor kiseline, limunov sok djeluje slično soli dodavanjem specifičnog okusa jelu. Limunova korica doprinosi još moćnijem okusu citrusa. Sok i korica limete i narandže također imaju ove efekte.

Mljeveni crni biber

So i biber su klasični kulinarski dvojac. Ipak, ako želite smanjiti unos soli, jednostavno posegnite za biberom. Crni biber dobar je dodatak juhama, tjestenini i drugim slanim jelima. Osim toga, crni biber može smanjiti upalu koja je povezana hroničnim bolestima poput bolesti srca i raka.

Balzamični ocat

Balzamični ocat ima oštar okus s aromom slatkoće. Izražava i prirodne okuse hrane, smanjujući potrebu za soli. Koristite balzamični ocat u preljevima za salate, juhama, varivima i marinadama za meso i ribu.

Ružmarin

Ružmarin je popularna biljka koja se često koristi u umacima. Razmislite o dodavanju svježeg ili sušenog ružmarina u supe, variva i pečenje, kao i u pečeno povrće, prelive, umake i hljeb.

Đumbir

Svojim specifičnim okusom, đumbir može zamijeniti so u mnogim jelima. Svježe narezani đumbir ili sušeni đumbir je lako dodati u pomfrit, marinade, umake, brojne napitke i supe. Ovaj korijen se stoljećima koristi u medicinske svrhe. Dokazano je da đumbir ima protuupalno djelovanje, te može biti koristan u poboljšanju bolova u mišićima.

Podijeli članak