Kako poboljšati cirkulaciju krvi u tijelu?

Simptomi i znakovi loše cirkulacije

Teško je povjerovati, ali naše tijelo drži oko 60.000 hiljada krvnih žila. Zajedno sa vašim srcem i ostalim mišićima, oni čine vaš krvožilni sistem. 

Ova mreža puteva nosi krv u svaki dio vašeg tijela. Ali kad vam je cirkulacija slaba, ovo usporava ili blokira protok krvi. To znači da ćelije u vašem tijelu ne mogu dobiti sav potreban kisik i hranjive sastojke.

Znakovi loše cirkulacije

Kada udovi ne mogu dobiti dovoljno krvi, ruke ili noge mogu biti hladne ili utrnule. Ako ste svijetle puti, vaše noge mogu dobiti plavi odsjaj. Loša cirkulacija također može isušiti vašu kožu, učiniti nokte krhkim i učiniti da vam kosa opada, posebno na stopalima i nogama. Neki muškarci mogu imati problema s postizanjem ili održavanjem erekcije. A ako imate dijabetes, vaše ogrebotine ili rane zarastaju sporije.

Body.ba vam u nastavku objašnjava na koji način možete poboljšati protok krvi u tijelu:

Prestanite pušiti

Nikotin je aktivni sastojak cigareta, elektroničkih cigareta i duhana bez dima. Šteti zidovima arterija i toliko zgušnjava krv da ona kasnije ne može proć kroz tijelo. Ako pušite, prestanite, ovo ne samo da će vam pomoći da poboljšate cirkulaciju, već će se brojne funkcije u vašem tijelu poboljšati.

Kontrolišite krvni pritisak

Ako je previsok, može izazvati arteriosklerozu, stanje koje stvrdnjava vaše arterije i može pomoći u usporavanju protoka krvi. Ciljajte na 120/80 ili manje, ali pitajte svog doktora o najboljim brojevima za vašu dob i zdravlje. Provjerite pritisak barem jednom mjesečno. Možete kupiti kućni uređaj za mjerenje krvnog pritiska ili koristiti aparat u apoteci.

Pijte puno vode

Krv je gotovo pola voda, Dakle, morate ostati hidratizirani da bi se krv nastavila kretati. Cilj je otprilike 8 čaša vode dnevno. Morat ćete popiti više ako vježbate ili ako je vani vruće.

Redovno se krećite

Sjediti po nekoliko sati za radnim stolom nije dobro za vašu cirkulaciju ili leđa. Sjedilački način života usporava mišiće nogu i protok krvi u nogama, što bi moglo dovesti do ugruška. Stoga se pobrinite da redovno pravite pauze od sjedenja, te svakih sat vremena ustanite barem da prošetate do toaleta.

Pokušajte s jogom

Joga je aktivnost koja može pokrenuti krvotok. Kada se krećete, ovo donosi kisik u vaše ćelije i šalje krv u vaše organe.

Kardio trening vam može biti koristan

Kada trčite, vozite bicikl, hodate, plivate i radite slične vježbe, unosite više kisika i premještate ga u mišiće. To vam pumpa krv, čini srce jačim i snižava krvni pritisak. Postavite cilj da vježbate 30 minuta, 5 do 7 dana u sedmici.

Jedite više voća i povrća

Uravnotežena ishrana nema nedostataka. Jedite puno voća i povrća. Klonite se zasićenih masti koje se mogu naći u crvenom mesu, piletini, siru i drugim životinjskim izvorima. Izbjegavajte unos previše soli. To će vam pomoći da težinu zadržite u zdravom rasponu, a holesterol i krvni pritisak pod kontrolom.

Podijeli članak