Koliko iznosi normalna tjelesna temperatura?

Jeste li se ikada pitali?

Kao što znamo, ljudsko tijelo nema stalnu temperaturu. Ova uveliko zavisi od naših godina, doba dana, pa čak i aktivnosti koju obavljamo.

Njemački ljekar Carl Reinhold August Wunderlich smatra se ocem kliničke termometrije. On je davne 1851. godine prvi ustanovio kako je normalna tjelesne temperatura 37°C.

Uočio je odstupanja u temperaturi u zavisnosti od godina i pola i primijetio da se normalna tjelesna temperatura bolje opisuje kao raspon.

Najnovija istraživanja, koju je sprovela američka farmaceutska kompanija Mayo, govore kako je normalna tjelesna temperatura čovjeka između 36,1°C i 37,2°C i da je svaka druga cifra koju pokazuje naš toplomjer znak da nešto nije uredu.

Studija iz 2017. godine objavljena u časopisu British Medical Journal, u kojoj je učestvovalo oko 35 hiljada ljudi pokazala je da je prosječna tjelesna temperatura 36,6 °C.

Autori nove studije sa Stanforda ukazuju da se promjena tjelesne temperature može povezati s poboljšanjima ljudskog zdravlja i životnog vijeka, jer je tjelesna temperatura pokazatelj brzine metabolizma.

Stručnjaci kažu kaže da žene mogu imati i različite temperature tokom mjesečnog menstrualnog ciklusa i ističu mnoge druge činioce koji mogu uticati na temperaturu.

U prosjeku su djeca obično nešto 'toplija' od odraslih, a stariji od 65 godina su 'hladniji'. Vježbanje, hidratacija i odjeća takođe će uticati na vašu dnevnu temperaturu.

 "Naša temperatura pada noću tokom spavanja i povećava se tokom dana. Najniža temperatura je oko 4 sata ujutro, a najviša u 17 sati", riječi su stručnjaka.

Podijeli članak