Ukusne namirnice bogate magnezijem

Magnezijum je izuzetno važan mineral

Magnezijum je mineral koji je uključen u stotine hemijskih reakcija u tijelu. On pomaže u održavanju dobrog zdravlja, a preporučuje se da dnevno unosimo do 400 mg magnezija.

To možemo postići uz pravilnu i uravnoteženu ishranu. Određene namirnice su bogatije magnezijem od drugih, a Body. ba vam u nastavku navodi neke od njih:

Mahunarke

Mahunarke su porodica hranjivih biljaka koje uključuju leću, grah, slanutak, grašak i soju. One su vrlo bogate raznim hranjivim sastojcima, uključujući magnezijum. Mahunarke također sadrže puno kalijuma i željeza i glavni su izvor proteina za vegetarijance.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su hranjivi i ukusni. Vrste orašastih plodova koje su bogate magnezijem su bademi, indijski oraščići i brazilski orašasti plodovi. Pomažu osobama s dijabetesom. Dobar su izvor vlakana, mononezasićenih masti, te poboljšavaju razinu šećera i holosterola u krvi.

Banane

Banane se nalaze među najpopularnijim voćkama na svijetu. Najpoznatije su po visokom sadržaju kalija, koji može sniziti krvni pritisak i povezan je sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti. One su također bogate magnezijem - jedna velika banana sadrži 37 mg, ili 9% preporučene dnevne vrijednosti.

Avokado

Avokado je nevjerojatno hranjivo voće i ukusan izvor magnezija. Jedan srednji avokado osigurava 58 mg magnezija, što je 15% preporučene dnevne vrijednosti. Avokado je također bogat kalijem, vitaminima B skupine i vitaminom K.

Tamna čokolada

Tamna čokolada je zdrava koliko i ukusna. Vrlo je bogata magnezijem, koji je neophodan za fiziološke procese u ljudskom organizmu.

Podijeli članak