Koje su zdravstvene prednosti marelica?

Sušene ili svježe, marelice su izuzetno korisne za vas

Marelice su poznato okruglo i žuto voće koje izgleda kao manja verzija breskvi. Izuzetno su hranjive i imaju brojne zdravstvene prednosti. Body.ba u nastavku donosi prednosti ovog ukusnog voća, koje će obradovati sve ljubitelje marelica:

Vrlo hranjive i niskokalorične

Marelice su izuzetno hranjive, te sadrže brojne vitamine i minerale koji su neophodni ljudskom tijelu:

Samo 2 svježe marelice (70 grama) daju:

  • Kalorije: 34
  • Ugljikohidrati: 8 grama
  • Proteini: 1 gram
  • Masti: 0,27 grama
  • Vlakna: 1,5 grama
  • Vitamin A: 8% dnevne vrijednosti (DV)
  • Vitamin C: 8% DV
  • Vitamin E: 4% DV
  • Kalijum: 4% DV

Ovo je voće dobar izvor beta karotena, luteina i zeaksantina, koji su svi snažni antioksidanti koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u vašem tijelu. Najbolje je uživati u marelicama kada su cijele i neoguljene, jer se kora može pohvaliti velikom količinom vlakana i hranjivih sastojaka. Sjemenku svakako bacite, obzirom da je nejestiva.

Bogate antioksidantima

Marelice su odličan izvor brojnih antioksidansa, uključujući beta karoten i vitamine A, C i E. Štaviše, oni su visoki u sadržaju polifenolskih antioksidansa koji se zovu flavonoidi. Za njih je dokazano da štite od bolesti, uključujući dijabetes i bolesti srca.

Korisne za zdravlje očiju

Marelice se mogu pohvaliti s dosta spojeva koji su neophodni za zdravlje očiju, uključujući vitamine A i E. Vitamin A igra vitalnu ulogu u prevenciji poremećaja očiju, poput noćnog sljepila. Vitamin E je antioksidans koji je topiv u mastima, te direktno ulazi u oči kako bi zaštitio od oštećenja slobodnih radikala.

Mogu poboljšati zdravlje kože

Jedenje marelica može biti izuzetno korisno za zdravlje kože. Glavni uzroci bora i oštećenja kože su vanjski faktori poput sunca, zagađenja i dima cigareta. Štaviše, istraživanja ukazuju na direktnu vezu između UV svjetla, opekotina od sunca i rizika od melanoma. Protiv ovih oštećenja se možete boriti zdravom ishranom bogatom antioksidansima koji se nalaze u marelicama.Vitamini C i E, koji se nalaze u ovom voću, mogu pomoći vašoj koži. Vitamin C posebno štiti od UV oštećenja i zagađivača iz okoline neutralizacijom slobodnih radikala. Ovaj vitamin pomaže u izgradnji kolagena, koji vašoj koži daje snagu i elastičnost. Ishrana bogata vitaminom C može pomoći koži da se izliječi od UV oštećenja i spriječi bore.

Korisne za zdravlje crijeva

Marelice mogu poboljšati zdravlje crijeva. Jedna šoljica od 165 grama narezanih marelica nudi vam 3,3 grama vlakana. Marelice sadrže rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, koja su važna za održavanje zdravog nivoa šećera u krvi i holesterola. Vlakna također hrane zdrave bakterije u crijevima, što smanjuje rizik od pretilosti.

Bogate kalijumom

Marelice sadrže puno kalijuma, minerala koji služi i kao elektrolit. Kalij je odgovoran za slanje živčanih signala i regulaciju kontrakcija mišića i ravnoteže tekućine. Kako kalij usko surađuje s natrijem kako bi održao ravnotežu tekućine, adekvatan unos može pomoći u prevenciji nadutosti i održavanju zdravog krvnog pritiska.

Izuzetno hidratantne

Kao i većina voća, marelice su prirodno bogate u sadržaju vode. Ovo vam može biti korisno u regulaciji krvnog pritiska, tjelesne temperature, zdravlja zglobova i otkucaja srca. S obzirom na to da većina ljudi ne pije dovoljno vode, jedenje svježeg voća može vam pomoći da postignete svoje dnevne potrebe.

Podijeli članak