Marelice ili kajsije su žuto-narandžasti plodovi slatkog okusa. Ovo voće je porijeklom iz Kine.
Kajsije su pune korisnih vitamina i minerala
I izuzetno su slatkeMarelice su stigle na Mediteran prije otprilike 2000 godina, gdje su cvjetale u toploj, sunčanoj klimi. Danas su Turska i Iran najveći svjetski proizvođač kajsija.
Zdrave oči
Vitamin A je važan za zdravlje očiju, a kajsije su bogate beta-karotenom i drugim karotenoidima. Karotenoidi i vitamin E podržavaju vid, a lutein održava zdravu mrežnicu oka. One smanjuju rizik od bolesti oka, poput katarakte i makularne degeneracije.
Probava
Dijetalna vlakna pomažu probavom traktu da funkcioniše. Marelice sadrže rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna koja povećavaju nivo zdravih bakterija u crijevima.
Pomoć tijelu
Zahvaljujući velikim količinama minerala, vitamina i flavonoida, kajsije imaju značajne prednosti za ljudsko tijelo. One štite vaše krvne žile i smanjuju znakove upale. Kalij je važan mineral za funkciju živaca i mišića, te pomaže hranjivim tvarima da plutaju po tijelu. Kajsije također podržavaju zdravlje srca i održavaju zdrav krvni pritisak.
Blistava koža
Ukusne marelice također obiluju antioksidansima poput vitamina C i E, koji su neophodni za zdravu kožu. Oni štite našu kožu od UV zračenja, te smanjuju pojavu bora. Ako želite poboljšati zdravlje kože, jedite više marelica.
One također sadrže dosta vode, što je odličan način da se osvježite ljeti i da hidrirate kožu.