Kajsije su pune korisnih vitamina i minerala

I izuzetno su slatke

Marelice ili kajsije su žuto-narandžasti plodovi slatkog okusa. Ovo voće je porijeklom iz Kine.

Marelice su stigle na Mediteran prije otprilike 2000 godina, gdje su cvjetale u toploj, sunčanoj klimi. Danas su Turska i Iran najveći svjetski proizvođač kajsija.

Zdrave oči

Vitamin A je važan za zdravlje očiju, a kajsije su bogate beta-karotenom i drugim karotenoidima. Karotenoidi i vitamin E podržavaju vid, a lutein održava zdravu mrežnicu oka. One smanjuju rizik od bolesti oka, poput katarakte i makularne degeneracije.

Probava

Dijetalna vlakna pomažu probavom traktu da funkcioniše. Marelice sadrže rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna koja povećavaju nivo zdravih bakterija u crijevima.

Pomoć tijelu

Zahvaljujući velikim količinama minerala, vitamina i flavonoida, kajsije imaju značajne prednosti za ljudsko tijelo. One štite vaše krvne žile i smanjuju znakove upale. Kalij je važan mineral za funkciju živaca i mišića, te pomaže hranjivim tvarima da plutaju po tijelu. Kajsije također podržavaju zdravlje srca i održavaju zdrav krvni pritisak.

Blistava koža

Ukusne marelice također obiluju antioksidansima poput vitamina C i E, koji su neophodni za zdravu kožu. Oni štite našu kožu od UV zračenja, te smanjuju pojavu bora. Ako želite poboljšati zdravlje kože, jedite više marelica.

One također sadrže dosta vode, što je odličan način da se osvježite ljeti i da hidrirate kožu.

Podijeli članak