Voćni sokovi nisu zdravi kao što mislimo

Previše šećera!

Iako bi voćni sokovi trebali predstavljati prave riznice zdravlja zahvaljujući vitaminima i cijelom nizu drugih, za zdravlje dobrih elemenata, u stvarnosti nije sve baš tako jednostavno.

Ovim pitanjem se pozabavila nutricionistica iz Cambridgea Susan Jebb, koja inače o navikama ishrane savjetuje sam politički vrh Velike Britanije.

Prema njenom mišljenju, ali i mišljenju svih onih koji se malo dublje "zarove" u materiju, voćni sokovi iz kupovine nisu ni blizu istih sastojaka kakvi bi bili sokovi čisto cijeđenog voća.

"U voćnim sokovima ima šećera isto koliko i u drugim bezalkoholnim pićima. Osim toga, ove sokove tijelo apsorbuje tako brzo, da u suštini nije ni svjesno da li se radi o voćnom soku ili gaziranom piću", pojašnjava Jebb.

Kako je poznato da šećer predstavlja jednu od najsmrtonosnijih namirnica novog doba, preporuka ove nutricionistkinje je da se ljudi više posvete konzumiranju voća, a ako baš moraju piti ove sokove, onda da ih razrijede sa vodom kako bi se smanjila količina unesenog šećera u organizam.

Podijeli članak