Unijeli ste previše šećera? Bez brige, ovim trikovima ćete smanjiti štetu u organizmu

Morate se pokrenuti

Ukoliko unesete previše šećera u organizam, morat ćete da pronađete jedan od načina da se oporavite.

Unijeli ste previše šećera? Bez brige, ovim trikovima ćete smanjiti štetu u organizmu

Nakon što pojedete slatko, budi se hormon dobrog raspoloženja koji se naziva dopamin i koji ima neka ovisnička svojstva, no taj osjećaj neće dugo potrajati. U kratkom vremenu osjećat ćete se kao da nemate energije i ne možete da se pomaknete.

Taj osjećaj možda je mnogima već poznat, a šta zapravo šećer radi vašem organizmu? Na osnovu decenija brojnih istraživanja o bijelom šećeru zaključeno je da je on sposoban da prouzrokuje pravu ovisnost kao nikotin, alkohol ili kafa. Ukoliko se često konzumiraju veće količine šećera, gušterača se navikne da luči velike količine inzulina i tako se stvara ovisnost u tijelu koje onda traži sve veće i veće količine šećera, kako bi održalo novonastalu umjetnu ravnotežu.

Morate se kretati

Kada krene napad ovisnosti i poželite nešto slatko da jedete, kako se zaustaviti? Za početak, morate da odolite želji da legnete i spavate nakon obroka koji je pun šećera, pa se onda krećite i tako pomozite mišićima da koriste šećer u krvi umjesto da se on taloži u vama.

Američka organizacija za dijabetes je prije pet godina u izvještaju navela kako će samo 15 minuta hoda nakon obroka punog šećera smanjit njegov nivo u krvi.

Čaj i limun

Drugi od načina je da pijete zeleni čaj i limun. Na taj način potičete krv da brže pumpa kroz bubrege. Vaćno je da za doručak imate nešto zudravo i sa malo šećera ako ste dan prije pojeli previše šećera.

Idealan doručak pun je proteina, ima malo masnoća i ugljikohidrata. Proteini će vas zasititi, a manjak ugljikohidrata će potaknuti bržu potrošnju onog što ste unijeli u organizam jučer.

Smoothie

Jedan od načina je i da se napravi smoothie. Stavite voće i povrće u blender i onda zadovoljite vlastite potrebe za vlaknima i vitaminima, no svakako pripazite da ne staviše puno voća jer bi to opet značilo unos veće količine šećera.

Pola banane, pola jabuke, malo limunovog soka i špinata sasvim je dobra opcija i sve dodatno možete da razrijedite vodom.

Sakrijte slatkiše 

Vaš mozak i dalje može da ima veliku želju za dodatnom dozom dopamina i zato treba da budete oprezni. Obavezno se riješite slatkiša koji su vam na oku, maknite kolače iz frižidera. Dajte im nekome neka ih pojede umjesto vas. Osobe koje često na dohvat ruke iamju slatkiše, teško će ostati karakterne i odustati od namjere da ih pojedu, tako da - sakrijte ih!

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak