Kako ubrzati metabolizam: Najbolji fitnes trikovi

Potaknite metabolizam

Brz metabolizam je ključ sagorijevanja masnih naslaga i gubitka kilograma, a kako sve osobe nisu obdarene ovakvom vrstom metabolizma, ostali bi trebali pronaći način kako da potaknu ubrzanje metaboličkih aktivnosti svog tijela.

Više od polovine uspjeha leži u promjeni navika ishrane, međutim i jednostavni fitness trikovi igraju ogromnu ulogu u ubrzanju metabolizma, a ovo su neki od njih:

- Uključenje kardio vježbi

Jedan od najjačih načina poticanja metabolizma. Osim što tijelo sagorijeva kalorije tokom vježbanja, ovaj proces se ne zaustavlja odmah već traje i određeni period nakon vježbanja.

- Skraćenje perioda odmora između vježbi

Na ovaj način povećava se intenzitet cjelokupnog treninga, a pauze manje od pola minute će značiti da trening postaje i više nego efikasan kada je u pitanju sagorijevanje kalorija i poticanje metabolizma.

- Izvođenje vježbi u kojima učestvuje cijelo tijelo

Kombinovane vježbe zahtjevaju rad više mišićnih grupa, pa samim tim i veću potrošnju "goriva", veće otpuštanje hormona i ukupno veću efikasnost treninga nego što to izazivaju izolacijske vježbe.

- Uključenje rada nogu pri svakoj vježbi

Jedan od najjednostavnijih načina za potrošnju većeg broja kalorija je uključenje nožnih mišića u trenažni proces jer noge slove za jednu od najvećih mišićnih grupa. Treninge nogu nikako ne treba preskakati, a dobro je i određene vježbe kombinovati sa izvođenjem ostalih.

- Izbjegavanje vodoravnog položaja

Vodoravan položaj tijela kakav je svojstven na primjer kod izvođenja trbušnjaka loše utiče na metabolizam, pa bi se trebalo okrenuti alternativama.

Podijeli članak